Festés saját kezűleg – Hogyan csináld?

Tisztában vagyunk azzal, hogy manapság megfelelően képzett szakembert találni nagyon nehéz. Kifejezetten kevés a jól képzett szakember és ez sokakat arra ösztönöz, hogy saját kézbe vegyék a lakásfelújítást és ezzel együtt a szobák kifestését is. Mostani cikkünkben arra szeretnék választ adni, hogy egy átlagos lakás teljes kifestéséhez és a helyes kivitelezéshez mire lesz szükség 

Lássuk is, hogy mire lesz szükségünk:

Ha professzionális munkát szeretnék végezni a glettelést nem hagyhatjuk ki.

Egy átlagos lakásban természetesen nincsenek óriási feladatok ezen a téren, azonban a kisebb lyukak, levert sarkok megfelelő pótlása nélkülözhetetlen.

Ehhez szükségünk lesz egy glettvasra, glettanyagra, spaklira és természetesen egy glettelésre alkalmas vödörre. A glettanyag kapcsán nem lesz szükségünk óriási mennyiségekre, így ebben az esetben nyugodtan megvásárolhatjuk a legkisebb kiszerelést is, ugyanakkor a szerszámok kapcsán érdemes a minőségibb darabokat választanunk.

Tipp: Ha csak valóban pár korábban fúrt lyukat és apróbb sérülést kell elfednünk, érdemes előre elkészített glettanyagot vásárolnunk. Ez tubusos formában is megkapható, így garantáltan nem fog megmaradni több kilogrammnyi por alapú glettanyag, amire jó eséllyel csak évekkel később lenne ismét szükség.

Tipp2: Sok esetben találkozhatunk repedt falfelületekkel, ahol csupán egy kisebb repedést kell befednünk. Ebben az esetben a Schuller falrepedést fedő szalagja is ideális megoldást nyújthat, így kiválthatjuk a gletteléssel járó nehézségeket.

A glettelésen túl szükségünk lesz egy festőhengerre, laposecsetre, festékes vödörre, csepegtető rácsra és természetesen magára a festékre.

A maszkolásról se feledkezzünk meg

Ha a lehető legprofibb munkát szeretnénk elvégezni, akkor nem hagyhatjuk ki a megfelelő maszkolást sem, amihez jó minőségű maszkoló szalagra lesz szükségünk. Sokan nem tulajdonítanak nagy jelentőséget a maszkoló szalagoknak, ugyanakkor ebben az esetben kifejezetten fontos a jó minőség, azon belül is a megfelelő tapadás. A rossz minőségű maszkoló szalag kifejezetten sok bosszúságot okozhat. Ha a szalag nem tapad jól, a festék a szalag alá folyik. Ha pedig nem távolítható el megfelelően, (csak darabokban jön le) az akár egy-két órával is meghosszabbíthatja a teljes folyamatot. Egy átlagos lakásban legalább 4 ablak és 5-6 ajtó található. Látva ezeket a számokat, könnyedén belátható, hogy az ajtók és ablakok keretének maszkolása hosszabb időt vesz majd igénybe, így érdemes a minőségibb alapanyagokat választanunk hozzá.

Tipp: A maszkoló szalagokat sokan csak a falak teljes száradását követően távolítják el, azonban ésszerűbb még félig nedves állapotban eltávolítani őket, mivel így elkerülhető, hogy a szalag melletti megszáradt festék lepattogzzon. Persze a lepattogzás így is előfordul, viszont ekkor sem kell kétségbe esnünk. Egy kisebb ecsettel könnyedén javítható az érintett falfelület.

festés-1

És mi lesz a bútorokkal, berendezési tárgyakkal?

Mindemellett ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a bútorainkat, a parkettát és egyéb berendezési tárgyainkat is meg szeretnénk óvni. Ehhez pedig nélkülözhetetlen a megfelelő takarófólia kiválasztása. Természetesen takarófóliából is számtalan méret és minőség közül választhatunk, ugyanakkor ebben az esetben is érdemes a jobb minőséget választani, mivel az olcsóbb fóliák könnyebben kiszakadhatnak, s így végső soron a spórolás vezethet a nagyobb anyagi kár kialakulásához.

A parketta védelme kifejezetten fontos, ugyanis, ha a létra, vagy egy leeső szerszám miatt sérül, annak cseréje körülményes és költséges.

Erre a célra alakítottuk ki speciális takaró filcünket, ami maximális védelmet nyújt a padlónak a munkálatok során.

Jöhet a festés!

Ha az előkészületi munkálatokkal végeztünk, már csak a festés marad hátra. Ez tűnik a legegyszerűbb folyamatnak, azonban itt is sok mindenre érdemes odafigyelnünk.

Sokan ad hock módon állnak neki az egyes falfelületeknek, azonban általános szabály, hogy a festést mindig fentről lefelé kezdjük. Ennek egyszerű oka van. Fentről lefelé a lecsöppenő festékszemcsék ismét átfestésre kerülnek, ami kiváltképp akkor nagyon fontos, ha a plafon teljesen más színre van festve, mint a falak.

Emellett fontos ügyelnünk a festőhenger megfelelő használatára is. A hengerre minden esetben optimális mennyiségű festéket kell felvigyünk. Figyelnünk kell arra, hogy ne csöpögjön, de ne is kelljen erősen a falnak dörzsölni, hogy a festéket felvigye.

A hengerrel történő festésnél lassabb mozdulatokat használjunk, ugyanis így elkerülhetjük, hogy a henger forgása közben fellépő centrifugális erő kifröcskölje az apró festékszemcséket. Ez kifejezetten fontos, ha az egyes falakat más színre festjük.

Tipp: Ha több személy is egyszerre dolgozik az adott szoba festésén, nagyon fontos, hogy egyforma hengert használjanak és a festék higítottsága is egyforma legyen. Minden festő henger kialakítása más és más. Léteznek hosszabb és rövidebb szőrű hengerek is, amelyek teljesen másként hordják fel a festéket a falfelületre, és ezzel együtt más mintázatot alakítanak ki. Ha nem egyforma hengerrel történik a festés, az nagy eséllyel meg fog látszani a végeredményen is.

Sokan esnek abba a hibába, hogy egy-egy sérülés, vagy korábbi tipli helyének kijavítása után, a falnak csak az érintett részét festik le ismét. Ha azonban ez nem ugyanazzal a hengerrel és ugyanolyan higítottságú festékkel történik, az új festett réteg el fog ütni a korábbi festéstől. Nem beszélve arról, hogy ha a korábbi festés régebben történt, akkor a falfelület természetes elszíneződése miatt is számíthatunk arra, hogy az új festés elüt majd a korábbitól. Éppen ezért, kisebb javításoknál is fontos a teljes falfelület ismételt lefestése.

Persze a festés végeztével még van egy fontos feladatunk. A szerszámokat szakszerűen el kell mosnunk. Erről a témáról már korábbi cikkünkben részletesen is írtunk, így ha kíváncsi vagy a legjobb praktikákra, kattints ide!

Nézzük a lépéseket egy jól áttekinthető felsorolásban:

  1. Bútorok középre rendezése, képek stb. leszedése a falakról, csillárok eltávolítása.
  2. Takarófólia használata a bútorok és parketta védelmére. (csillároknál is, ha nem távolíthatóak el.)
  3. Korábbi tiplik, egyéb falba épített elemek eltávolítása, konnektorok leszerelése. (kezdő felújítók számára inkább a maszkolás javasolt)
  4. Glettanyag felvitele.
  5. A teljes száradás után a glettelt felületek simára csiszolása.
  6. A teljes falfelület portalanítása, kifejezetten ügyelve az ajtók tetejére, konnektorokra.
  7. Maszkoló szalagok felvitele az ajtók és ablakok kereteire, egyéb elemekre.
  8. Festés több rétegben, a festék viszkozitásának és fedési képességének megfelelően. (föntről lefelé)

A fentiekből is jól látszik, hogy a falfelületek festése alapvetően nem egy ördögtő való feladat, ugyanakkor néhány alapszabályt mindenképp be kell tartanunk ahhoz, hogy a megfelelő végeredményt érjük el.

Emellett a szükséges szerszámok és alapanyagok ára is optimális szinten tartható, így végső soron sokkal jobban megéri saját kezűleg kifesteni a lakást!

Termék portfólió

"Falfelületek előkészítése" címke, ami továbbít a megfelelő gyűjtő oldalra
"Faanyagok előkészítése" címke, ami továbbít a megfelelő gyűjtő oldalra
Legyél az elsők között

akik megkapják a legfrissebb DIY tippeket és tanácsokat! Szakértőnk segít felfedezni a festés művészetének minden rezdülését.