Lerántjuk a leplet a leggyakoribb tévhitekről, és eloszlatjuk a kételyeket a falfestéssel kapcsolatban!

A lakásfelújítás során a falfestés az egyik leggyakrabban felmerülő feladat, sokak számára azonban mégis fejfájást okozhat. Pedig az otthonunk felújításának ezen része kifejezetten fontos lépés, hiszen a minket körülvevő színek hatással vannak a hangulatunkra, érzéseinkre. A színek kiválasztásakor ügyeljünk rá, hogy ízlésünknek megfelelő színeket használjunk, jó minőségű festékekkel és eszközökkel dolgozzunk. A falfestés nem ördöngösség, de a megfelelő előkészületek és a helyes technikák alkalmazása elengedhetetlen a sikerhez.

Számos tévhit kering a falfestéssel kapcsolatban, amelyek megnehezítik a munkát és akár felesleges stresszhez és kiadásokhoz is vezethetnek. Ebben a cikkben lerántjuk a leplet a leggyakoribb tévhitekről, és eloszlatjuk a kételyeket a falfestéssel kapcsolatban.

falfestés

Tévhit: Télen nem lehet festeni.

Ez az egyik legelterjedtebb tévhit, ami sokakat visszatart a téli felújítástól, bármennyire sürgős is a helyzet. Való igaz, hogy a hideg és párás időjárás nem ideális a festéshez, de ez nem jelenti azt, hogy lehetetlen lenne.

Valóság: A mai modern festékek már széles hőmérsékleti tartományban alkalmazhatók, és megfelelő szellőztetés mellett a festés télen is épp annyira sikeres lehet, mint más, melegebb időszakokban.

Tévhit: Minek alapozót használni? Szükségtelen!

Gyakori tévhit, hogy az alapozás kihagyásával időt, energiát és pénzt spórolhatunk a festés során. Sajnos sokan esnek ebbe a hibába.

Valóság: Az alapozó használata elengedhetetlen a festéshez, ha tartós és professzionális eredményt szeretnénk elérni. Az alapozó kiegyenlíti a falfelület egyenetlenségeit, javítja a festék tapadását, és megakadályozza a foltok és csíkok kialakulását. Az alapozó használata feleslegesnek tűnhet, de hosszabb távon megtérül a befektetés, hiszen a festék tartósabb lesz, és kevesebb mennyiségre lesz szükség. 

 

falfestés

Tévhit: A festéket minden falra pontosan ugyanúgy kell felvinni.

Általánosan elterjedt gondolat, hogy a falak között nincs különbség, ezért a festés módszerein sem kell változtatni, mikor egy-egy falfelületet festünk.

Valóság: A festék típusa és a falfelület minősége egyaránt befolyásolja a festék felhordásának módját. A diszperziós festékeket például általában két rétegben kell felvinni. A falfelület egyenetlenségei esetén pedig glettanyag alkalmazása is szükséges lehet a festés előtt.

 

Tévhit: Egy réteg festék is bőven elég.

Ennek a tévhitnek is a spórolás áll a hátterében: minél kevesebb festéket használunk, annál költséghatékonyabb lesz a folyamat. Csakhogy hiába költséghatékony egy megoldás, nem biztos, hogy a végeredménnyel is elégedettek leszünk.

Valóság: A legtöbb esetben két réteg festék felhordása szükséges a kívánt fedés eléréséhez. A megfelelő alapozás után az első festékréteg következzen, majd a  száradási idő eltelte után jöhet a második réteg. Így egészen biztosan eltakarjuk az esetleges foltokat, és egyenletes színt biztosítunk.

Tévhit: Minden ecset és henger ugyanolyan.

Nagyon sokan gondolják, hogy a falfestés egyetlen fontos eleme maga a festék, a festéshez használt eszközök mind ugyanolyanok, ezért mindegy, hol vásárolunk és milyen típusút. Nem is tévedhetnének nagyobbat.

Valóság: A különböző típusú festékekhez és felületekhez különböző ecsetekre van szükség. A diszperziós festékekhez szintetikus ecsetet, míg a zománcfestékekhez természetes sörtéjű ecsetet érdemes használni. A falfelület simításához hengerre, a sarkok és szélek festéséhez pedig hegyes ecsetre lesz szükség. Mindig ügyeljünk arra, hogy jó minőségű ecsetekkel és hengerekkel dolgozzunk, mert ezzel valójában pénzt, időt és energiát is spórolunk magunknak.

Tévhit: Az eszközöket elég csak átöblíteni, úgyis festésre fogjuk használni a későbbiekben.

A festés közben elkövetett gyakori hibák közül érdemes megemlíteni az eszközök nem megfelelő karbantartását. A “majd a következő festés előtt elöblítem” és a “minek elmosni, úgyis festésre használjuk máskor is” típusú megoldások igen kártékonyak.

Valóság: A festőeszközöket alaposan meg kell tisztítani a festés befejezése után, hogy eltávolítsuk a festéket, mielőtt az rászáradna az ecsetre vagy hengerre. A rászáradt festék ugyanis megakadályozza, hogy a következő használatkor egyenletesen vigyük fel a festéket a kívánt felületre. Az eszközök megfelelő karbantartásához ajánljuk ezt a cikket.

 

A falfestés remek alkalom lehet a kreativitásunk kibontakoztatására is. Nem kell ragaszkodnunk a hagyományos színekhez, bátran kísérletezhetünk élénk színekkel, mintákkal, vagy akár falfestményekkel is. Inspirációt meríthetünk lakberendezési magazinokból, vagy az internetről.

 

Ha pedig nem szeretnénk magunk bajlódni a falestéssel, forduljunk szakemberhez és bízzuk rá a feladatot. Egy tapasztalt festő ismeri a különböző festéktípusok tulajdonságait, a felhordás technikáját, és a falfelület előkészítésének módját. Ezzel elkerülhetjük a felesleges kiadásokat, a hibákat, és biztosíthatjuk a tartós és esztétikus eredményt.

Termék portfólió

"Falfelületek előkészítése" címke, ami továbbít a megfelelő gyűjtő oldalra
"Faanyagok előkészítése" címke, ami továbbít a megfelelő gyűjtő oldalra
Legyél az elsők között

akik megkapják a legfrissebb DIY tippeket és tanácsokat! Szakértőnk segít felfedezni a festés művészetének minden rezdülését.