Festő-burkoló kisokos, hogy egy nyelvet beszéljünk a szakemberekkel

Érezted már magad kellemetlenül, amikor egy szakemberrel kellett egyeztetned a munka részleteiről? Rossz érzés, ha olyan szavak hangzanak el a beszélgetés során, amiről csak sejtjük, mint jelent, vagy egyáltalán nem hallottuk még. Hogy ne kerülhess ilyen helyzetbe, készítettünk neked egy festő-burkoló kisokost azokkal a legfontosabb szakszavakkal és magyarázatokkal, amiket tudni érdemes.
festő, burkoló

Mi történik a felmérés során?

Egy felújítási vagy belsőépítési munka megkezdése előtt elengedhetetlen, hogy a szakember a helyszínre érve felmérje, milyen munkafolyamatokra van szükség. A felmérés során szóbeli egyeztetés történik, ami közben kifejtheted, milyen igényed vannak. Felújítás esetén a fal állapotának felmérése is megtörténik. Repedezés vagy beázás után maradt foltok esetén egy jó szakember arról is egyeztet, hogy mik vezettek a fal állapotának romlásához, illetve hogy ezek az okok még fennállhatnak-e.

Ezt követően lézer vagy digitális felmérésre is sor kerülhet. A tér méreteinek megállapítására már nemcsak mérőszalaggal van lehetőség, hanem digitális úton is megtörténhez. Ez az eszköz lézercsík segítségével méri fel a távolságot, mellyel gyorsabban és akár pontosabban kiszámíthatóak a helyiség paraméterei.

A festés esetén már egyre elterjedtebb a szakembereknél a színtervező programok alkalmazása. Akár a helyszínen, azonnal tesztelhető az adott program segítségével, hogy milyen színekkel hogyan nézne ki az otthonod, sőt saját szobád képe is feltölthető a programba. A színekkel számos formában hathatunk a lakás hangulatára. Ezek megtervezésében festő szakember segítségét is kérheted, de külön erre szakosodott belsőépítésszel is felveheted a kapcsolatot.

festő burkoló

Mit kell tudni a gipszkartonról?

Amennyiben a belső terek átalakítására is szükség van, gyakran esik szó a gipszkarton használatáról. A gipszkarton sokak számára ismert építőipari anyag, mivel számos felújításánál, építkezésnél használják a szakemberek. A lapok külső borítása erős kartonpapírból készül, melyek egy nehézfémektől és sótól megtisztított gipszréteget zárnak közre. Előnye, hogy sok helyen beszerezhető, könnyű, könnyen méretre vágható és festhető, ezért a belső terek építésekor, felújításakor jól használható.

festő burkoló

Hogyan különböztessük meg a gipszkartonokat?

Színüktől, méretüktől és vastagságuktól függően különböző típusok és fajták léteznek. Legismertebb a fehér-sárga színnel jelölt normál gipszkarton (jelölése: MSZ EN 520 – A). A zöld színű impregnált gipszkarton (jelölése: MSZ EN 520 – H) papír rétegét impregnáló anyaggal kezelik, ezért víztaszító hatásúvá válik, így vizes blokkok építésekor remek választás ezek használata. Fontos azonban megjegyezni, hogy nem teljesen vízállóak ezek a gipszkartonok sem. Felületük viszont festhető, csempézhető és díszburkolat is kerülhet rá. Emellett tűzgátló impregnált gipszkarton is vásárolható (jelölése: MSZ EN 520 – HF), amennyiben a felújításnál erre lenne szükség. A magas tűzállóságú gipszkartonok rózsaszínűek (jelölése: MSZ EN 520 – F). Léteznek még hajlítható, perforált és hanggátló gipszkartonok is.

Hasznos szakszavak, hogy ne érezd magad elveszve

Természetesen mindig van lehetőség arra, hogy a festést, burkolást végző szakemberek pontosan kifejtsék, mit értenek egy-egy kifejezés alatt, azonban nem árt, ha mi is megismerkedünk néhány hasznos szakszóval.

A késtapasz a mázolás előtti tömítő anyag, fafelületek előkészítő anyaga.
A forgitt kifejezést pedig nagyobb törések, besüllyedt szögfejek helyének durva gittelésére használják.

A snájdolás szegélyeknél, kereteknél, oldalfalaknál ecsettel végeztt egyenes vonalvezetést jelent. Amennyiben a festést nem ecsettel, hanem hengerrel folytatjuk, mindig ügyelni kell, hogy a két eszközzel azonos anyagot vigyünk fel a falfelületre a szép végeredmény érdekében.

A maszkolószalag egy olyan festésnél használható eszköz, melynek segítségével különböző mintákat festhetünk a falra, mivel ezek mentén egyenes vonalakat, alakzatokat alakíthatunk ki. A maszkolószalagot a festés után leszedhetjük a falról anélkül, hogy a festés megsérülne.

Falfix használatakor a szakemberek stabilizálják a vakolat felszínét. Üvegszerű, kemény vékony réteg jön létre a falon.

Lénia a díszített falfelületeket záró vonalazása.

Diagonálnak a keresztirányú, egyenestől eltérő vonalat nevezzük. Iránya egy tengelyre nem merőleges, azzal nem párhuzamos. A diagonál kifejezéssel a burkolás során is találkozhatunk. A diagonál burkolás során a hagyományos, hálós elrendezés helyett a csempék élei nem párhuzamosak a falakkal, hanem 45 fokos szöget zárnak be vele.

Dilatáció esetén megváltozik az adott test térfogata a hőingadozás következtében. Emiatt alkalmazza az építőipar a dialtációs hézagot is, elkerülve, hogy a tágulás miatt a felület sérüljön.

A bordűr kifejezést a színes tapétacsíkra használják, melyeket az elválasztások elfedésére, díszítésére használnak.

A kifejezések sora még hosszan sorolható. A fenti példák is jól mutatják, hogy az adott munkafolyamattól függően mindig találkozhatunk olyan szakszavakkal, melynek nem fogjuk ismerni a jelentését. Amennyiben így alakul, bátran kérdezzük meg, mire gondol a szakértő, mert ezzel elkerülhetőek a félreértések a munka elvégzése során. Egy jó szakember gond nélkül be fog tudni avatni a szakma minden részletébe úgy, hogy az egy laikus számára is érthető legyen. Abban az esetben, ha nem így van, kezdjünk gyanakodni, hogy nem a megfelelő festővel vagy burkolóval van dolgunk.

Termék portfólió

"Falfelületek előkészítése" címke, ami továbbít a megfelelő gyűjtő oldalra
"Faanyagok előkészítése" címke, ami továbbít a megfelelő gyűjtő oldalra
Legyél az elsők között

akik megkapják a legfrissebb DIY tippeket és tanácsokat! Szakértőnk segít felfedezni a festés művészetének minden rezdülését.