Fabútorok tisztítása – a titok a rendszerességben és a részletekben rejlik

A fabútorok melegséget és eleganciát kölcsönöznek otthonunknak, legyen szó akár kültérről, akár beltérről. Ahhoz azonban, hogy hosszú éveken át élvezhessük szépségüket és funkcióikat, elengedhetetlen a megfelelő ápolásuk és tisztításuk.

Ebben a blogcikkben eláruljuk azokat a tippeket és trükköket, amikkel kültéri fabútoraidat olyan gyönyörű állapotban tarthatod, mintha most vásároltad volna a bútorboltban.

fabutor

Készen állsz, hogy a fabútor tisztításában igazi profivá válj? Akkor vágjunk bele!

Először is fontos tisztáznunk, hogy a kültéri és a beltéri fabútorok tisztításánál különböző szempontokat kell figyelembe venni. Ügyelj arra, hogy minden ápolási és tisztítási eljárást az adott fa típusához és a felhasznált bevonathoz igazíts.

Kültéri fabútorok tisztítása, ápolása

A kültéri bútorok ki vannak téve az időjárás viszontagságainak, mint például az eső, hó, fagy, vagy nyáron az erős napfény. Ezért fokozott figyelmet igényelnek egész évben. 

Íme néhány tipp, hogyan óvhatod meg kedvenc kültéri bútoraidat:

 

Védőbevonat

A legfontosabb lépés a kültéri fabútorok védelmében az UV-védővel ellátott lakk vagy olaj használata. Ez a réteg megóvja a fát a napfény káros UV-sugaraitól, a nedvességtől, a szennyeződésektől, és a gombásodástól is. Válassz kifejezetten kültéri használatra szánt terméket, és ügyelj arra, hogy a bevonatot rendszeresen megújítsd, különösen a nyári hónapokban!

Rendszeres tisztítás

A port és a szennyeződéseket rendszeresen, akár hetente távolítsd el a bútorokról! Ehhez érdemes langyos, enyhe szappanos oldatot és puha kefét vagy rongyot használni. Kerüld a durva súrolást és a magasnyomású mosót, mert az károsíthatja a fa felületét! Ha madárürülék vagy más makacs szennyeződés kerül a bútorra, azt azonnal el kell távolítani, hogy ne maradjon folt utána.

fabútor tisztítás

Gyakori ápolás

Évente legalább kétszer, tavasszal és ősszel, szánj időt a bútorok alapos ápolására! Ennek első lépése a védőbevonat állapotának ellenőrzése, és szükség esetén a megújítása. Olajozott bútorok esetében használj speciális kültéri faápoló olajat, amely beszívódik a fába, és nem hagy ragacsos réteget! Lakkozott bútoroknál ellenőrizni kell, hogy vannak-e lepattogzott részek vagy repedések a lakkrétegen, ha szükséges, ki kell javítani azokat.

Téli tárolás

A hideg hónapokban, amikor a bútorokat nem használod, érdemes őket száraz, fedett helyre vinni. Ha ez nem lehetséges, takard le őket TARGET takarófóliával, mellyel megóvható a téli csapadéktól. A ponyva alatt hagyj egy kis rést a szellőzés érdekében, hogy ne alakuljon ki páralecsapódás.

Faburkolatú terasz tisztítása és ápolása

A faburkolatú terasz karbantartásának fontossága nem csupán esztétikai kérdés. A gondosan felépített terasz élettartama jelentősen megnövelhető, ha gondot fordítasz a faanyag védelmére. Az évenkénti kezeléssel megelőzhető a mohásodás, gombásodás és a festék lepattogása.

Mindenekelőtt ellenőrizni kell, vannak-e meglazult szögek. Ha találsz, távolítsd el és cseréld ki újakra.

 

1. Mosás

A terasz tisztításához hatékony megoldás lehet a magasnyomású mosó, de akár egy kerti slaghoz csatlakoztatott legyező fúvókával is jó eredmény érhető el. Fontos azonban, hogy a fúvókát folyamatos mozgásban és megfelelő távolságban kell tartani a fafelülettől, hogy ne károsodjon.

2. Kezelés

A fafelületek kezelése előtt alapos csiszolás és portalanítás szükséges. A csiszoláshoz ajánljuk csiszolópapírjainkat és kézi csiszolóinkat. A régi, festékes felületeknél festékeltávolító használata javasolt, majd ezt követően szintén csiszolni és portalanítani kell a fát. Portalanításhoz használható a Mercato M ecsetünk. A megfelelően előkészített felületre alapozót kell felhordani, ami megvédi a fát a gombáktól és rovarkároktól.

3. Lazúrozás

Az alapozó száradása után két réteg lazúrfestéket kell felvinni, rétegenként 24 óra száradási időt hagyva. A rétegek között finoman csiszold meg a felületet! Választható a TIMBER M ecsetet vagy a MICROLINE hengert a festék felhordásához. A lazúr megvédi a fát az időjárás viszontagságaitól, miközben megőrzi annak természetes szépségét.

lazurozás

 

Fontos megjegyezni, hogy a sötétebb színű lazúrok jobban felmelegedhetnek a napon, ezért érdemes világosabb árnyalatot választani.

A tökéletesen kivitelezett lazúrozáshoz további tippeket és részleteket ebben a cikkünkben olvashatsz.

 

Általános tanácsaink:

  • Mindig olvasd el a bútorhoz kapott ápolási útmutatót, és kövesd a gyártó ajánlásait!
  • Ne tegyél forró vagy nedves tárgyakat közvetlenül a fa felületére, használj alátétet!
  • Rendszeresen ellenőrizd a bútorok stabilitását, és szükség esetén húzd meg a csavarokat!
  • Ne használj agresszív tisztítószereket, súrolószert vagy acélgyapotot, mert ezek károsíthatják a fa felületét!

 

A fabútorok ápolása és tisztítása nem bonyolult feladat, de rendszerességet és odafigyelést igényel. Ha betartod ezeket a tanácsokat, bútoraid és faburkolatú teraszod hosszú éveken át megőrzik szépségüket és értéküket.

 

Beltéri fabútorok felújításához ebben a cikkünkben található részletes útmutató.

 

Termék portfólió

"Falfelületek előkészítése" címke, ami továbbít a megfelelő gyűjtő oldalra
"Faanyagok előkészítése" címke, ami továbbít a megfelelő gyűjtő oldalra
Legyél az elsők között

akik megkapják a legfrissebb DIY tippeket és tanácsokat! Szakértőnk segít felfedezni a festés művészetének minden rezdülését.