Régi bútorok felújítása? – Így csináld jól!

Hogyan újítsd fel a régi, elöregedett bútoraidat? Mostani cikkünkben ezt járjuk körbe és rendet teszünk a fogalmak között!

Mindennapjaink elengedhetetlen részét képezik a különféle bútorok, legyen szó tárolásról, vagy épp esztétikai célokról. Ugyanakkor, használati tárgyak révén ezek a bútorok idővel elöregedhetnek, megkophatnak és el is törhetnek, így végső soron szükség lesz a felújításukra, rosszabb esetben a cseréjükre.

Mikor érdemes bútor felújításban gondolkodni?

Fontos különválasztanunk a bútorokat alapanyagaik szerint is. Mostani cikkünkben elsősorban a tömör fából készült bútorok felújításával fogunk foglalkozni, ugyanis otthoni körülmények között ezek a bútorok újíthatók fel igazán hatékonyan. Egy préselt lapból, bútorlapból készített asztal, vagy szekrény esetén teljesen más megközelítést kellene alkalmazzunk. Itt a felület felújítása szóba sem jöhet (illetve bizonyos ragasztható tapétákkal igen), csak az adott elem cseréje, ami viszont már inkább az asztalos szakmához fűződő feladat. Ellentétben a tömör fából készült bútorok esetén a felület kezelésével csodákra leszünk képesek, persze csak a megfelelő eszközök és alapanyagok használata esetén.

Mit is kell tennünk a tömör fából készült bútorokkal?

Elsősorban a festésre és lakkozásra, lazúrozásra kell majd koncentrálnunk, mindenekelőtt azonban szót kell ejtenünk a bútorok előkészítéséről is, ugyanis ez a fázis is épp annyira fontos, mint a felületek későbbi kezelése.

Nézzük az előkészítési lépéseket sorban:

1. Megfelelő tisztítás

A kezdeti tisztításnál nincs fontosabb, ugyanis, ha a kezelendő felület nem teljesen tiszta, a festék, vagy lakk nem megfelelő módon kerül majd a felületre, így hosszú távon nem lesz tökéletes a bútor felülete. A tisztításnál nagyon fontos, hogy alaposak legyünk. A fa felületén gondosan dörzsöljük át és ne féljünk attól sem, hogy a bútor vizes lesz, ugyanis a következő fázisok előtt ki kell majd alaposan szárítsuk.

2. Kártevők vizsgálata, kiirtása

Jól tudjuk, hogy a fában pillanatok alatt megtelepedhetnek a különféle kártevők, amik szép lassan „megeszik” a fa anyagát és az gyakorlatilag használhatatlanná válik. A felújítás előtt érdemes alaposan szemügyre vennünk a teljes felületet és keresnünk kell rajta a kártevők jelenlétét. Amennyiben homogén fafelületet látunk és nincsenek a fában apró lyukak megnyugodhatunk, ugyanis a faanyag valószínűleg mentes a kártevőktől. Ellenkező esetben viszont a kártevők kiirtására is kell időt szánnunk!

Sajnos a fában lévő kártevők kiirtása nem egyszerű feladat és erről akár egy kisebb regényt is lehetne írni, éppen ezért javasoljuk, hogy ezt a fázist lehetőség szerint bízzuk egy olyan szakemberre, akinek ez a specialitása, ugyanis így biztosak lehetünk majd abban, hogy a végeredmény valóban megfelelő lesz. Természetesen számtalan faanyagvédelmi szer is kapható az erre szakosodott áruházakban, ugyanakkor vásárlás előtt mindenképp tájékozódjunk az egyes szerekről, azok használati lehetőségeiről.

Ne feledjük, hogy a kártevők irtását követően ismételten szükségünk lehet bútor alapos tisztítására!

3. Felületi hibák javítása

A faanyag felületén könnyedén keletkezhetnek apróbb hibák, sérülések. Ezekkel bizonyos esetekben kell foglalkoznunk, máskor viszont elhanyagolható a jelenlétük. Amennyiben egy teljesen homogén felületet szeretnénk kialakítani, amin gyakorlatilag tükör simaságú a festék, ott mindenképp a lehető legprecízebben kell a felületet felkészítenünk. Abban az esetben viszont, ha a fát csak lazúrozzuk, a faanyag erezete miatt sokszor nem is látszódnak majd az apróbb sérülések. Nagyobb lyukak esetén természetesen más a helyzet.

Ahhoz, hogy a felületi hibákat kijavítsuk, gyakorlatilag glettelnünk kell. Ez a folyamat érdemben nem különbözik a falfelületek glettelésétől, lényegében ugyan az a feladatunk. A kereskedelemben már számtalan glettanyag kapható a fafelületei hibáinak javítására, így bátran válasszunk ezek közül és használjuk őket. Ügyeljünk arra, hogy megcsiszoljuk az adott felületet, mivel kiemelten fontos, hogy a glettanyag megfelelő módon tapadjon a felülethez.

4. Csiszolás és a felület érdesítése

A csiszolás is nélkülözhetetlen a festés megkezdéséhez és itt nem csak a fent említett glettelés utáni csiszolásra gondolunk, hanem az egész felület teljes átcsiszolására. Ebben a fázisban gyakorlatilag érdesítjük a felületet, illetve eltávolítjuk az elöregedett faanyagot a felszínről. Fontos, hogy nem kell a felületet visszacsiszolnunk teljesen, a tiszta, érintetlen faanyagig.

Ehhez a fázishoz elsősorban a SOFTCUT PRO csiszolószivacsunkat javasoljuk, amely egyszerűvé, hatékonnyá és nem utolsó sorban kényelmessé teszi a különféle fa bútorok csiszolását. A csiszolószivacs kialakításának köszönhetően szinte bármilyen mélyedésben, íves felületen és kis szöget bezáró fa elemek találkozásánál is kényelmesen használható.

Száraz és vizes csiszolásra egyaránt kiváló, ugyanakkor a csiszolható felületeket tekintve is sokrétű. Hatékonyan használhatjuk fán, fémen, de még gipszkartonon is. Ezeken felül pedig vizescsiszoláshoz is alkalmas!

5. Festés

Elérkeztük a folyamat végéhez, viszont mielőtt még megejtenénk az első ecsetvonásokat, beszélnünk kell a felületek maszkolásáról is. Bizonyos esetekben nem lesz szükség maszkolásra, mert adott lesz a teljes felület, amit le kell festeni. Az esetek többségében viszont a bútorok nem kizárólag fából épülnek fel. Sokszor találhatunk rajtuk fém elemeket, de az üveg is több esetben előfordulhat. Ezeket minden esetben megfelelően le kell maszkolni. Adódhatnak azonban olyan esetek is, ahol a fa egyes elemeit más színűre kell festenünk. Ilyenkor magát a fát maszkoljuk, ami nem mindig egyszerű feladat, függően attól, hogy a fa erezete mennyire mély. Ha egy teljesen simára csiszolt felületről van szó, akkor a maszkolás gyakorlatilag problémamentes. Az hepehupásabb felületeknél azonban ügyeljünk arra, hogy a maszkoló szalag minden apró réshez is hozzátapadjon, mert így kerülhetjük csak el a festék átszivárgását a szalag alá, s így végső soron a másik felületre.

Maga a festés már teljesen egyszerűen történik, a hagyományos módon, ügyelve arra, hogy ne vigyünk fel túlzottan sok festéket egy adott felületre. Ha pedig mégis, akkor azt jól dolgozzuk el a teljes felületen.

A festésnél azonban kiemelt fontosságú a megfelelő ecset használata. A Schullernél kifejezetten nagy gondot fordítunk arra, hogy a fafelületek festéséhez megfelelő ecsetekkel és hengerekkel lássuk el a szakembereket.

Lakk, lazúr és olajfesték felviteléhez elsősorban a Soft hengersorozatunkat javasoljuk, azon belül is a HK-R PRO SET hengert, amely kialakítása és anyaghasználata révén kifejezetten jó társ lehet a különféle lakkok felvitelében. Maga a henger magas minőségű habanyagból készült, ami amellett, hogy időtálló, a lakkréteg felvitelekor meggátolja a buborékok kialakítását, így a használatával teljesen homogén, professzionális lakkozás érhető el. A sorozat összes tagja itt tekinthető meg. 

Ezzel gyakorlatilag a folyamatok végére értünk és már csak a száradásra kell várnunk, ha pedig ez is megtörtént, ismét élvezhetjük a felújított bútorunk adta praktikumot és esztétikát.

Termék portfólió

"Falfelületek előkészítése" címke, ami továbbít a megfelelő gyűjtő oldalra
"Faanyagok előkészítése" címke, ami továbbít a megfelelő gyűjtő oldalra
Legyél az elsők között

akik megkapják a legfrissebb DIY tippeket és tanácsokat! Szakértőnk segít felfedezni a festés művészetének minden rezdülését.