Mit kell tudni a fa festéséről? Lazúr vagy Pác? 

Amikor fa felületkezelésről van szó, gyakran találkozunk két kifejezéssel: lazúr és pác. Mindkét módszer célja a fa felületének védelme és esztétikai megjelenése. Azonban léteznek fontos különbségek ezek között az elterjedt festési technikák között. Ebben a cikkben megvitatjuk a lazúr és a pác közötti eltéréseket, valamint azt, hogy mikor és milyen projektekhez alkalmazzuk őket.​

lazur-vagy-pac

 

Először is fontos megérteni a lazúr és a pác közötti különbséget.
A lazúr egy vékony, átlátszó réteget alkot a fán, mesterséges vagy természetes gyantán alapul, míg a pác mélyebbre hatol és az eredeti fa színét is eltünteti. A lazúrral az eredeti fa szépségét őrizhetjük meg, mivel a fa erezete festés után is látszani fog, míg a páccal új színűre festhetjük.

Hol és hány rétegben használjuk?

A rétegek számát mindig alkalmazzuk a gyártó ajánlása szerint. A túl sok réteg sötétebb árnyalatot és kevésbé esztétikus végeredményt eredményezhet.

A lazúr különböző típusokban kapható, például vízbázisú és olajbázisú változatokban is. A lényege az, hogy megőrizze az eredeti fa színét és textúráját, miközben védelmet nyújt az időjárás és más külső tényezők ellen. Általában kültéri felületek festésére használják, például kerítésekre, kerti bútorokra vagy bármilyen faelemre, amely a szabadban van. De létezik például fallazúr is.

A pácolás egy teljesen más módja a felületkezelésnek. A pác mélyebben hatol a fa szerkezetébe és általában a fa eredeti színét teljesen eltünteti vagy átalakítja, belemegy a fa pórusaiba, ezáltal hangsúlyozva az anyag szépségét és karakterét. A pác kiválóan alkalmas bútorok, antik bútorok, padlók vagy más belső fafelületek felújítására. A pácolással új megjelenést és hangulatot kölcsönözhetünk a fának. A helyes anyagok és technikák kiválasztása az eredmény meghatározója, különösen, ha értékes bútorokról vagy hangszerekről van szó.

Hogyan használhatunk színeket a pác és lazúrozás során?

 

A lazúr széles színskálában elérhető, így a natúr fa színétől kezdve a feketéig vagy akár más árnyalatokig is szabadon, tetszés szerint választhatunk.
Ne felejtsük el, hogy minél több réteget viszünk fel, annál sötétebb lesz az eredmény. A rétegek vastagsága és a fa típusa is befolyásolja az árnyalatot.

A színtelen lazúr egyáltalán nem ajánlatos például kültéri használatra, mert a lazúrban lévő színező pigmentek védik a fát az UV sugárzástól. Minél több pigmentet, azaz színezéket tartalmaz a lazúr, annál tartósabb. A sötét lazúrok akár 5-8 évig is védik a fát, míg a világos színeket nem árt 2-3 évente felfrissíteni.

Milyen ecsetet használjunk?

Az ecset kiválasztása kulcsfontosságú a fafestés során. A kerítések és kerti bútorok lazúrozásához  a Timber ecset családot ajánljuk.

De fontos, hogy mindig olvassuk el a csomagolás hátulján, milyen ecsetet lehet a lazúrozáshoz használni, vagy tájékozódjunk a szakboltban, ahol vásároltuk a festéket.

Kültér vagy beltér?

A beltéri lazúr és pác nem a kültéri időjárási viszontagságokhoz lett tervezve. Ha beltérre ajánlott anyagot használunk kültéren, akkor nem fogjuk tudni megfelelően óvni a fa szerkezetét. Tehát fontos, hogy amit beltéren szeretnénk használni, arról feltétlen győződjünk meg, hogy beltéri használatra is alkalmas legyen.

 

PRO TIPP:
Ne felejtsük el, hogy nemcsak a fa szerkezetét szeretnénk óvni, hanem egy-egy munka közben saját egészségünket is, így mindig használjunk kesztyűt, maszkot és jól szellőző helyen végezzük a festést. Használat előtt mindenképp olvassuk el a termék címkéjét, a használati és biztonsági utasítások miatt.

szerszamok_karbantartasa

A szakmai tudás rendkívül fontos ahhoz, hogy megóvjuk a fa szerkezetét a környezeti tényezőktől és a kopásoktól. Azonban fontos tudni azt is, hogy ez a mesterség is elsajátítható tanulással és megfelelő információk begyűjtésével. Ne habozzunk felkeresni a szakboltok szakértőit kérdéseinkkel, vagy akár bátran fordulj hozzánk is, mi szívesen segítünk a projekted sikerességének elérésében!


Kérdezz bátran a szakértőnktől !

Termék portfólió

"Falfelületek előkészítése" címke, ami továbbít a megfelelő gyűjtő oldalra
"Faanyagok előkészítése" címke, ami továbbít a megfelelő gyűjtő oldalra
Legyél az elsők között

akik megkapják a legfrissebb DIY tippeket és tanácsokat! Szakértőnk segít felfedezni a festés művészetének minden rezdülését.