Kültéri festés – A tökéletes időzítés

A beltéri festés gyakran indul izgalmas DIY projektnek, viszont a kültéri festésről már egészen biztosan többen vélekednek másként. A kültéri munkához ugyanis gyakrabban kérünk szakértő segítséget – már csak azért is, hogy egyáltalán meghatározzuk, egy-egy munkafolyamat mikor esedékes.

Íme a Schuller Eh’klar szempontjai a kültéri festés esetében:

Elkéstünk, ha már szemmel látható a baj!

Otthonunk külső festését hajlamosak vagyunk a végsőkig halogatni. Egyrészről a projekt pénzügyi vonatkoztatásai miatt, de talán azért is, mert ameddig nincsenek szembetűnő jelek, nem tartjuk a külső festést indokoltnak.

Ezzel szemben azt tanácsoljuk, hogy nem csak esztétikai szempontból, de a potenciális nagyobb károk elkerülése végett is érdemes az újrafestésen időben elgondolkodni.

Korábbi cikkünkben éppen arra tértünk ki, mennyivel kevesebb hatás éri a beltéri falakat a külső felületekkel szemben, amelyek állandóan ki vannak téve az időjárás viszontagságainak. Gondoljunk bele, ezek a falak azok, amelyek megvédenek bennünket a külvilág hatásaitól és lehetővé teszik otthonunk biztonságának megteremtését. Érdemes hát több figyelmet szentelni nekik és rendszeresen felújítani őket!

Milyen gyakran esedékes a kültéri festés?

A külső festést 5-10 éven belül kell elvégezni, a korábbi festés anyagminőségétől és a kivitelezéstől függően. A fafelületeket 3-7 évente, az alumínium burkolatokat pedig körülbelül 5 évente érdemes festeni. Mivel a külső festékek általában gyorsabban kopnak, szinte előre borítékolható, mennyi ideig tesznek majd jó szolgálatot.

Érdemes figyelembe vennünk azonban azt is, hogy otthonunk egyes részei – például a ház tájolása miatt – nem egyforma hatásoknak vannak kitéve. Összességében pedig nem mindegy, hogy elfáradt, fakó színeket, vagy repedezett tömítést, rozsdát, nyers fát, esetleg csupasz fémet, felhólyagosodott vagy hámló vakolatot találunk.

Eszközök, amelyekre szükségünk lehet:

  • Falfelület előkészítéshez, hibák kijavításához való eszközök, így csiszolók, festékkaparók, spatulyák;
  • Kültéri festékek és az ezekhez való ecsetek, hengerek;
  • Festőszalagok;
  • Takarófóliák;
  • Kinyomó pisztolyok a repedések és hézagok tömítésére

Elhalványulás & esztétikum

A kifakult festék, bár nem számít vészes problémának, szomorúvá és fáradttá teheti a házunkat. Ha a ház bizonyos területeken jobban kifakult a többi részhez képest, azt jelenti, hogy a tűző nap hatására az egykor felvitt festékben kifakulnak a pigmentek. Ugyan szentimentális értékmegőrzés céljából is frissíthetünk a színeken egy újrafestéssel, de nem csak saját kedvünket dobhatjuk fel: eladásra szánt ingatlanunk értékét is megnövelhetjük.

Kopás & elhasználódás

Ha a festék a kopás és elhasználódás jeleit mutatja, ideje fontolóra venni a festést. A kopás fizikai jelei közé tartozik a repedés, hámlás és a felhólyagzás. Ezek bármelyike ​​azt mutatja, hogy a festék már nem tapad megfelelően a házhoz. Ennek következtében a nedvesség behatol a festékrétegbe, és problémákat okozhat alatta. A legjobb döntés, ha egy szakember mihamarabb felméri a problémákat és a lehetséges károkat.

Repedések & hézagok

Ha otthonunk körül olyan területeket látunk, ahol a ház eltávolodik az ajtó- és ablakkeretektől, itt az ideje lépnünk. A tömítés az, amely felett tipikusan eljár az idő. A falak és a nyílászárók közötti területen használt tömítések egy idő után önkéntelenül is törékennyé válnak, elveszítik rugalmasságukat, megrepedhetnek és leeshetnek, szabadon hagyva a helyüket.

Attól függően, hogy milyen típusú tömítőt használunk – tubusos vagy hurkás – választhatjuk ki a számunkra megfelelő kinyomópisztolyt a fal és a nyílászáró közötti repedések megszüntetéséhez.

Vajon balszerencse, ha nincs látványos kár?

Szerencsésnek gondolhatjuk magunkat, ha a festék tartósan tapad, ellenáll a szélsőséges külső hatásoknak és évekig jó szolgálatot tesz külső falainkon. Ugyanakkor bele is kényelmesedhetünk a helyzetbe és évekre elfeledkezhetünk az igencsak esedékes felújításról. Később, feltehetően már nem fogjuk szerencsésnek gondolni magunkat.

Véleményünk szerint akkor is érdemes újrafesteni, ha szemmel láthatóan nincsenek óriási károk, hiszen összességében az a cél, hogy értékmegőrzés történjen, nem pedig kárelhárítás. Ha az ajánlott idő eltelt, felújításra fel!

Termék portfólió

"Falfelületek előkészítése" címke, ami továbbít a megfelelő gyűjtő oldalra
"Faanyagok előkészítése" címke, ami továbbít a megfelelő gyűjtő oldalra
Legyél az elsők között

akik megkapják a legfrissebb DIY tippeket és tanácsokat! Szakértőnk segít felfedezni a festés művészetének minden rezdülését.