Kültéri fa elemek kezelése – a lazúrozás

Mindannyian szeretünk jó időben kiülni a teraszunkra és élvezni a szép, meleg időt. Közben jóérzés gyönyörködnünk a fából készült terasztartó elemeire vagy a szintén fából készült padokra, hintákra, játékokra. Azt viszont kevesen tudják, hogy bizony fontos ezeket az értékeinket évente, átvizsgálnunk, és ha szükséges, akkor felület kezelnünk.

A leggyakrabban használt felületkezelő anyagunk a lazúrok. Gondolom már majdnem mindenki hallott a lazúrokról, de vajon mi is ez a bevonó anyag?

A lazúr nem más, mint kőtőanyag, pigment (színezőanyag) és különbféle adalékokat tartalmazó úgy, mint gomba és rovarölő szerek együttese. A lazúr festékek lényege, hogy szép színeket biztosítanak a fának úgy, hogy közben a fa erezete látható maradjon. Minél sötétebb színűre színezzük a fánkat annál nagyobb lesz az uv ellenállósága. Fontos megemlíteni, hogy mindig végezzünk színfestési próbát otthon a lazúrozni kívánt felültünkön.

A festékboltok polcain nagy a választék lazúrokból: kínálnak vastag és vékonylazúrokat, dekor és viaszlazúrokat. Néha nehéz eldönteni, hogy melyiket is válasszuk. Pár éve még az volt az írott szabály, hogy vékonylazúrokat kültérben, vastag lazúrokat pedig beltérben, illetve olyan helyeken alkalmazzunk ahol a bevonat nincsen kitéve az időjárás viszontagságainak, például az ereszalja.

Mi is a különbség lazúr és lazúr között?

A vékony lazúrok mélyen beóvódnak a fa pólusaiba megszínezik a fát. Két, háromévente azonban a lazúrozást meg kell ismételni.

A vastag lazúr megszínezi a fát, viszont fim réteg (bevonat) képződik a felületen. Ezáltal ugyan szebb lesz a végeredmény, viszont a lazúrozásunk sérülékenyebb, az időjárás viszontagságaival szemben kevésbé lesz ellenálló. Felújítást négy, ötévente, illetve elhasználódás függvényében kell megismételni.

A festékgyártó cégek is rájöttek arra a vásárlói, felhasználói igényre hogy szükség van olyan lazúrokra, amelyek bel és kültérben egyaránt alkalmazhatóak legyenek.

Erre az igényre kínálnak lehetőséget a viasz alapú lazúr családok. Szép esztétikus megjelenésű és mivel a lazúrban nincs lakk hanem természetes viasz biztosítja a megfelelő felületvédelmet és esztétikát, így rugalmas ,tartós bevonatot képes biztosítani bel és kültérben is. Nem kell attól tartanunk, hogy a lazúr felpattogzódik vagy levelesen leválik a felületről.

Egy másik mostanában keresett anyag a színes vagy transzparens (áttetsző) faolajok, melyek természetes olajokat: pld (lenolaj) tartalmaznak. Óvják, védik a fából készült értéktárgyainkat.

       

Lazúrozásra alkalmas ecsetek

Bátran alkalmazzuk a Schuller festékszerszámait, akril ecseteit. Széles választék, ahol minden felülethez megtaláljuk a megfelelő célszerszámot. Ha kell, tudunk síkban lazúrozni, de van lehetőségünk például eresz aljánál a fejünk felett, különleges forgatható fejű ecsettel is dolgozni.

Érdemes időt és energiát szánnunk kül- és beltéri fa felületeink védelmére, hiszen megfelelő ápolás, gondoskodás mellet tartós védelmet tudunk biztosítani fából készült értékeink számára!

További tippjeinket itt találod:

https://schuller.hu/szakmai-tippek/4-tipp-hogyan-sporolj/

4 tipp hogyan spórolj festési munkák után!

Timber Twist ecsetjeinket itt tekintheted meg:

https://www.youtube.com/watch?v=wR0nNWUqE5s

Termék portfólió

"Falfelületek előkészítése" címke, ami továbbít a megfelelő gyűjtő oldalra
"Faanyagok előkészítése" címke, ami továbbít a megfelelő gyűjtő oldalra
Legyél az elsők között

akik megkapják a legfrissebb DIY tippeket és tanácsokat! Szakértőnk segít felfedezni a festés művészetének minden rezdülését.