A vizes bázisú festékek titka

Már a vizes bázisú festékek, mázoló anyagok megjelenésekor is nagyon megosztották, első sorban a szakembereket. Volt, aki gyűlölte mondván ezekkel az anyagokkal igazándiból nem lehet szépen dolgozni. Nem lehet velük tükörfényes felületeket alkotni stb. Míg a másik oldal már alig várta, hogy legyen a palettán ilyen termék is.

Nézzük a tényeket: az Európai Unió szigorú szabályozásokat vezetett be a festékek veszélyes anyagaival ( oldószerek ) szemben. Célirányként határozta meg azt is, hogy az oldószeres termékekről át kell állni a vizes bázisú termékekre, és lassan a festékboltok polcairól el kell, hogy tűnjenek az ismert zománcfestékek, lazúrok, lakkok.

Várható volt, hogy azért ez az átállás nem lesz ilyen egyszerű. Sem a szakma sem az ipar még nem volt felkészülve ilyen nagy váltásra. Lassan kezdett mindenki ismerkedni a vizes mázolóanyagokban lévő lehetőségekkel.

Nézzük mik is az előnyei ezeknek az anyagoknak!

  1. Az első és legérezhetőbb különbség, hogy nincs oldószer kipárolgás, tehát nincs büdös szag ott ahol dolgozunk. Legyünk őszinték, ki szerette a lakásában érezni még hetek múlva is a festékszagot. Gondoljunk csak bele egy gyerekszoba, vagy asztmatikus betegséggel küszködő esetében mekkora előnyt jelent az ha nincs erős oldószer szag.
  2. A következő előny, hogy a vizes mázoló anyagok gyorsan száradnak, gyorsan újra festhetőek. Például gyorsabban elvégezhető egy lakkozás vagy fedőmázolás teljes technológiai sorrendje.
  3. A harmadik előny, hogy a felhasznált szerszámok sokkal könnyebben tisztíthatok azáltal, hogy vizes mázolóanyaggal dolgoztunk. Felhívnám a figyelmet arra is, hogy a könnyebben való tisztítás csak addig igaz, amíg a mázoló anyag meg nem száradt. Száradás után már vízben oldhatatlan bevonat képződik.

Apropó szerszámok. Szerintem kezdetben a szakemberek egyik fő problémája az is volt, hogy ezekhez az új típusú mázoló anyagokhoz nem volt megfelelő szerszámcsalád, ecsetek stb. Mindenki a régi jól bevált ecseteket próbálta itt is használni, ez pedig szinte mindig kudarc kisérte.

Miért is? Mert a természetes szőrű ecsetek az akril kötőanyagú vizes mázoló anyagok felhordására eldolgozására alkalmatlanok. Szerencsére a szerszámgyártó és forgalmazó cégek, mint például a Schuller is, nagyon hamar megtalálták a megoldást. Kiváló minőségű akril szőrű ecseteket kezdtek el gyártani és forgalmazni. Érdekes, hogy az eddig kezelhetetlen vizes mázolóanyagok egyből bedolgozható, használható anyagokká váltak, köszönhető ez a jó és megfelelő szerszámoknak.

Persze még most is bőven van szakember, aki nem szeret dolgozni vizes anyagokkal, de higgyék el, minden terméknek meg van a maga piaca és helye a szakmai palettán.

Azt is tudni kell, hogy a régi jól bevált zománcoknak, alapozóknak, lazúroknak már maximum csak a doboza olyan mint régen, a beltartalmuk már rég egy másik receptúra. Ez a környezet és egészség védelmi szabályozás lényege. Lehet idegenkedni az új termékektől de egy fontos tényt ne felejtsünk el soha: a legfontosabb, hogy olyan vegyianyagokkal dolgozhassunk, mely sem a saját, sem a környezetünk egészségét nem veszélyezteti!

 

Nézd meg YouTube videóinkat termékeinről:
https://www.youtube.com/channel/UCNs-enji_VC9Py0cbfrlIYA/videos
Olvasd el többi bejegyzésünket is:
https://schuller.hu/szakmai-tippek/kreativ-vonalak-nem-csak-szakertoknek/ 

Termék portfólió

"Falfelületek előkészítése" címke, ami továbbít a megfelelő gyűjtő oldalra
"Faanyagok előkészítése" címke, ami továbbít a megfelelő gyűjtő oldalra
Legyél az elsők között

akik megkapják a legfrissebb DIY tippeket és tanácsokat! Szakértőnk segít felfedezni a festés művészetének minden rezdülését.