Tippek a takaráshoz! – Így óvd meg a padlód festés közben és után

Takarjunk, vagy ne takarjunk? Ez a kérdés szinte minden egyes alkalommal elhangzik festés előtt. “A takarás időigényes, macerás majd óvatosak leszünk és felmossuk a lecseppent festékeket”- hangzik az egyik álláspont. Míg a másik oldal szerint természetesen, időt nem spórolva parkettát, járólapokat, bútorokat mindent fontos levédeni, letakarni.

És valóban milyen igazuk van azoknak, akik a felújítás előtti teljes takarás, maszkolás hívei. Hiszen mit is várunk el a megbízott szakemberektől, de saját magunktól is festéskor? Igen azt, hogy legalább olyan tisztán vagy még tisztábban adják át munkaterületet, mint ahogy átvették. Óvják és védjék értéktárgyinkat. Nagyon jó lenne, ha mindig üres lakásokban kellene festeni, de természetesen az esetek többségében ez nem így van. Fontos a precíz festéselőkészítés.

Régen a takarásra, bútorok megvédésére régi, használt, de szándékosan ki nem dobott lepedőket, takarókat, pokrócokat használtak. Ezeket festés után kimostak, megszárítottak majd eltették a következő festésig. Az újságpapír szintén mindenhol kéznél volt kiválóan lehetett alkalmazni takarásra padlón, bútorokon egyaránt. És ne feledkezzünk meg a felmosó szettekről, ami egy-egy festés után nélkülözhetetlen eleme volt a takarításnak.

Mi a helyzet napjainkben? Bátran állíthatjuk: festés előkészítésére szinte minden anyag és technika a rendelkezésünkre áll.

  • Takaró papírok, impregnált és natúr, tekercs és lap formátumban.
  • Takarófóliák a hártya vékonyságútól a vastag létrázhatókig.
  • A maszkoló szalaggal kombinált fólia és papírtakarók.
  • Nagy kedvenc szakemberek számára a takarófilcek alkalmazása, és még mindig kapható az egyik kedvenc a hullámpapír.

Csak rajtunk múlik, hogy milyen takaróeszközöket alkalmazunk. Ami nagyon fontos az az, hogy használjuk alkalmazzuk  ezeket a maszkoló anyagokat.

Olyan aljzatokon, mint például parketta mely könnyen karcolódik főleg ha létrával közlekedünk rajta mindenképpen takarófilcet használjunk. Bútorok, ablakok levédésére a legalkalmasabb a vékony fólia, míg fürdőszobánk csempéinek ideális takarója a maszkoló szalaggal ellátott fólia lehet. Ügyeljünk arra, hogy olyan helyen, ahol nedvesség kerül az aljzatra ott ne használjunk takaró fóliát, legyen az járható, létrázható, mivel a fóliára kerülő nedvességtől csúszásveszélyes, balesetveszélyes lehet.

Hulladékkezelés! Elkészült festés után ezek a nagyszerű maszkoló segédanyagok egyszeriben feleslegessé válnak már számunkra. Alig várjuk, hogy végre megszabaduljunk tőlük, de felhívnám mindenki figyelmét, hogy a hulladékkezelés fontosságát mindenki tartsa be! Szerencsére a takarófóliák többségét festés után szépen finoman le tudjuk takarítani, összehajtogathatóak és eltehetőek a következő festésig. Ugyan ez a helyzet a takarófilcek esetében is. Azok a maszkoló fóliák illetve papírok, melyek már nem menthetőek, ügyeljük arra, hogy a megfelelő szeméttárolóba, gyűjtőbe kerüljenek!

Nézd meg profi takarófilcünket:

https://www.youtube.com/watch?v=o_NQmClNl0E

4 tipp hogy spórolj festési munkálatok után:

https://schuller.hu/szakmai-tippek/4-tipp-hogyan-sporolj/

4 tipp hogyan spórolj festési munkák után!

Termék portfólió

"Falfelületek előkészítése" címke, ami továbbít a megfelelő gyűjtő oldalra
"Faanyagok előkészítése" címke, ami továbbít a megfelelő gyűjtő oldalra
Legyél az elsők között

akik megkapják a legfrissebb DIY tippeket és tanácsokat! Szakértőnk segít felfedezni a festés művészetének minden rezdülését.