Bujáki Római Katolikus Templom Rekonstrukciós festése

Számtalanszor felteszik a kérdést, mi a különbség egy templom illetve egy lakóépület festése között. Alapvetően szakmai szinten természetesen semmi, de azért még is van valami felemelő érzés abban mikor egy több száz éves szakrális térben tehetjük le a kezünk nyomát.

Egy lakóépület különböző helyiségeit kettő, öt, tízévente muszáj újra festeni, míg egy templom talán több száz évig is a mi kezünk munkáját dicséri. A lényeg, hogy sok ember által látható és sokaknak örömöt szerző alkotást hozhatunk létre. Annak a szakembernek, melynek legalább egyszer is megadatik ilyen nemes feladatban részt vállalni, biztos, hogy egy életre való élményekkel gazdagodik, úgy szakmailag, mint emberileg.

Május elején kezdődött a Bujáki Római katolikus, 1753-1757 között épült Barokk stílusú Szent-Márton Nagytemplom rekonstrukciós és Műemlékhelyreállító festése. A régészeti és műemléki feltárások után sajnos hamar kiderült , hogy a Templom festése, díszítő festése valamint festő művészeti szempontból sincs túl jó állapotban. Ez azt jelenti, hogy nincs menthető freskó vagy más alkotás a falakon. Amúgy sem volt túldíszített a Templom.

Mi is a feladat?

Hosszas egyeztetések után, úgy határozott az egyházmegye, mint megrendelő a Műemlékvédelem, mint hatóság illetve a felkért szakember csapat, hogy a Templomot szigorúan a stílusjegyeket figyelembe véve festésileg újra alkotjuk.

Az első nagyon fontos lépés a teljes régi bevonat eltávolítása a falakról. Lehet, sőt kell is használni a huszonegyedik századi technikákat, gépeket. A Schuller falcsiszolót például, mint ha pont ilyen munkákra találták volna ki, hatékony, gyors, precíz, könnyen kezelhető és a végeredmény a tökéletes alapfelület. Természetesen számos olyan zug, szűk helyek is vannak ahol a gép nem használható itt viszont a kézi steknikre erősített csiszolókkal szintén hatékonyan tudunk dolgozni.

Az alapok előkészítését speciális mész alapú alapozás követi melyet magasnyomású festékszóró berendezés segítségével juttattuk fel a felület minden pontjára. A felületek hibáinak javításakor szintén használhatjuk a Schuller által forgalmazott glettvasakat, spaklikat és mivel nagy és egy befüggő  felületekből itt akad bőven bátran alkalmazzuk a glettelő hengereket és a kétkezes glett lehúzókat.

Ne féljünk az új technikákat-eszközöket használni!

Tessék elhinni, hogy a munkánk lesz sokkal hatékonyabb és látható minőségi javulásokat tudunk elérni e szerszámok használatával.

Repedések áthidalására fontos az üvegszálas dilletáló szalagok használat, ez nem csak azért fontos, mert a Műemlékvédelem előírja, hanem azért mert csak így biztosíthatjuk a templom dilletáló mozgása következtében keletkező kirepedezés elhárítását.

Az alapmunkák pontos elkészítése nagyon fontos, nem szabad felületes munkákat végezni. Csak a tökéletes alapozási munkák után történhet meg a mészalapú alapszínek felfestése. Ekkor már kezd újraéledni, újjászületni a templom. Mint a menyasszony ki felvette a nagy napra a szép ruháját, és már csak az ékszerek hiányoznak róla.

Ilyen a mi Templomunk is, jelen pillanatban már csak a díszítések hiányoznak.

  • A márványok melyek részben festve, részben Velencei glettelő segítségével glettelve készülnek el.
  • A Kapitellók aranyozása száz százalékba füstarannyal lesznek bevonva.
  • Tradicionális Bujáki motívumok elkészítése sablonokra melyek kivágásakor precíz pontos vágásokra van szükség.
  • És végül, de nem utolsó sorban megkoronázzuk a Templomot a freskók megfestésével.

Természetesen így leírva nehezen lehet átadni azt az érzést, ami ilyenkor a mesteremben lejátszódik, de az biztos, hogy a megtiszteltetés mellett nagy büszkeség, szakmai alázat és tisztesség önti el az ember szívét. Ne feledjük Templomot nem csak magunknak hanem az egész közösségnek festünk és nem rövid hanem hosszú távra készítjük!

Nézd meg rozsamentes profi festőspatulyánkat:

https://www.youtube.com/watch?v=Rbh8mzYsjck

Pár dolog, amit a mészfestésről tudni illik:

https://schuller.hu/szakmai-tippek/par-dolog-amit-a-meszfestesrol-tudni-illik/?preview_id=358&preview_nonce=8c4666ff2a&preview=true

https://schuller.hu/szakmai-tippek/par-dolog-amit-a-meszfestesrol-tudni-illik/?preview_id=358&preview_nonce=8c4666ff2a&preview=true

Termék portfólió

"Falfelületek előkészítése" címke, ami továbbít a megfelelő gyűjtő oldalra
"Faanyagok előkészítése" címke, ami továbbít a megfelelő gyűjtő oldalra
Legyél az elsők között

akik megkapják a legfrissebb DIY tippeket és tanácsokat! Szakértőnk segít felfedezni a festés művészetének minden rezdülését.