Pár dolog, amit a mészfestékről tudni illik

A mészfesték méltatlanul lebecsült, részben elfeledett anyag. Pedig ha jobban megismerjük ezt a természetes anyagot, festéket biztos, hogy sokaknak megváltozik az eddigi véleménye.

Miért is festettek hajdanán mésszel?

A válasz egyszerű olcsó, könnyen hozzáférhető volt. Főleg falvakban nem volt olyan porta ahol a kertek végébe ne lett volna egy mészoltó gödör ásva. Erre a mészre valóságos kincsként vigyáztak a gazdák, gazdasszonyok.

Miért is?

Ez a mész biztosította az emberek számára a tisztaságot, hiszen a tyúkóltól kezdve a lakóházakig mindent ezzel az anyaggal meszeltek. Azon felül, hogy minden szép fehér lett a mész természetes tulajdonságának köszönhetően fertőtlenítő tulajdonsággal is rendelkezik. A gyümölcsfák, szőlők permetezéséhez is jó zsíros oltottmeszet használtak melybe rézgálicot feloldva kitűnő permetezőszerhez jutottak (bordóilé).

A mészfesték kül és beltéri használatra egyaránt alkalmas

  • Nem igényel külön festés előtti alapozást, hiszen önmaga alapozója (higított mész, mésztej).
  • Nem gátolja a fal természetes szellőzését.
  • A lakásban keletkezett pára eltávozásának útját nem gátolja.
  • Kiváló a fertőtlenítő hatása.
  • Műemlékek, műemlék jellegű épületek, régi parasztházak, vályogházak festésére kiválóan alkalmas.

Mivel erősen lúgos maró hatású az oltottmész ezért csak lúgálló pigmentekkel (színezőkkel) színezhető maximum 3% ban vagy oxid pigmentekkel maximum 10% ban.

Egyre több festékgyártó cég ismeri fel annak a fontosságát, hogy legyen a palettáján saját mészfesték, hiszen igény az mindig is volt és lesz is erre a festékre.

Figyeljünk arra, hogy a vödrös meszek nem zsákos oltott meszek. A vödrös mészfestékekkel nincs különösebb dolgunk, mint megvenni, felbontani és már használhatjuk is, akár teddy hengerrel is.

A zsákos meszek elkészítése sem túl bonyolult, de azért kis szakértelem nem árt. Említettem, hogy az oltottmész erősen lúgos kémhatású tehát maró anyag, minden természetes anyagot meg is mar. Természetes szőrű ecseteket ne használjunk festéskor, mert az ecsetünk szőre szépen lassan el fog tűnni elmaródik. Természetes anyag a parketta is, meszelés előtt fontos, hogy megfelelően takarjuk, védjük azokat a felületek, amiket a mész lúgos maró hatása roncsolni tud.

Gyakran feltett kérdés, hogy meszelés után felmosáskor minden olyan szép, egészen addig amíg a felmosás meg nem szárad és ki nem fehéredik. Mit lehet a kifehéredés ellen tenni? Ősi praktika, a felmosó vizébe ecetet kell önteni. Az ecet segít abban, hogy felmosás után ne fehéredjen ki a járófelület.

Tekintsd meg Nimba Lay festékesvödrünket:

https://www.youtube.com/watch?v=MywWj8-6cms

Olvass tovább: 5 hasznos tanász maszkoló szalag kiválasztásához:

5 hasznos tanács maszkoló szalag kiválasztásához!

Termék portfólió

"Falfelületek előkészítése" címke, ami továbbít a megfelelő gyűjtő oldalra
"Faanyagok előkészítése" címke, ami továbbít a megfelelő gyűjtő oldalra
Legyél az elsők között

akik megkapják a legfrissebb DIY tippeket és tanácsokat! Szakértőnk segít felfedezni a festés művészetének minden rezdülését.