5 hasznos tanács maszkoló szalag kiválasztásához!

Maszkoló szalagok, ezek voltak talán az első segédeszközök a festő szakmában melyeket nagyon hamar befogadott, a szakma ma pedig már minden szakember nélkülözhetetlennek tartja egy egy munkavégzés során. 

Köszönhető ez annak, hogy a festés előkészítésekor sokat kell, maszkolni (leragasztgatni) fóliázni, papírozni. Kezdetben nem állt lehetőségre ennyi féle maszkoló szalag. A jelszó is az volt: mindent mindenre, hiszen jól tapadt a papírszalag kül- és beltérben, falon és fafelületen is. Persze ma már tudjuk, hogy ez mennyire nincs így. Nem árt tudnunk egy két fontos tényt, felhasználási javaslatot ezekről a szalagokról. Valóban léteznek papíralapú, pvc erősítésű, lágy és erősebb ragasztóanyaggal ellátott maszkoló szalagok. Most már inkább az a jelszó, hogy minden felületre van szalagunk, legyen az kültérben vagy beltérben, fa, fém, fal vagy bármilyen felületre.

maszkolószalagok

A maszkoló szalag kiválasztása

Maszkolószalag kiválasztásakor az első tényező az, hogy milyen felületet kívánunk leragasztani, megvédeni. Az a felület kül- vagy beltérben található. Mennyi ideig kívánjuk fent hagyni a szalagot. Ezen információk tudatában nagy valószínűséggel könnyen ki tudjuk választani a számunkra alkalmazható maszkolót. Fontos hogy higgyünk a gyártó ajánlásainak. Minden szalagon feltüntetik , hogy milyen felületre való és azt mennyi ideig hagyhatjuk fent, mennyi időn belül kell eltávolítani. Ha ettől az ajánlástól eltérünk, akkor nagy valószínűséggel kellemetlen helyzetekbe kerülhetünk. Például ragasztómaradványok maradnak a felületen, nem tudjuk visszaszedni a szalagot ( ráég ) gyakori probléma. Itt is igaz az a definíció, hogy minden kültéri anyag használható betérben, viszont a beltéri szalagokat tilos kültérben alkalmazni.

maszkoló szalagok

A leggyakrabban alkalmazott szalagok most még elsősorban beltérben a különböző szélességű papírszalagok. Melyek segítségével könnyen és gyorsan előragaszthatunk, maszkolhatunk egy festésre váró helyiséget. Itt csak arra kell ügyelnünk, hogy mindjárt a festés elvégzése után azonnal szedjük vissza a szalagokat.

Ha röviden szeretnénk összefoglalni azt, hogy mire figyeljünk maszkoló szalag kiválasztásakor akkor a következő szempontok alapján választhatnánk:

  • Kül vagy bel térben ragasztok
  • Keskeny vagy vastag felületet kell maszkolni
  • Mennyi ideig kell fent hagynom a szalagot
  • Milyen az alapfelületem amire ragasztani szeretnék
  • Mit ajánl a gyártó nekem a maszkolni kívánó felületemre

Biztosak lehetünk abban ha betartunk minden szakmai előírást maszkolás tekintetében, akkor megértjük, hogy miért tekintik a szakemberek a maszkoló szalagokat a festőszakma nagy ajándékának.

maszkoló szalagok

Krepp ragasztószalagunk:
https://www.youtube.com/watch?v=D1uwdIjwqGM

Kreatív vonalak, nem csak szakértőknek!:
https://schuller.hu/szakmai-tippek/kreativ-vonalak-nem-csak-szakertoknek/

Termék portfólió

"Falfelületek előkészítése" címke, ami továbbít a megfelelő gyűjtő oldalra
"Faanyagok előkészítése" címke, ami továbbít a megfelelő gyűjtő oldalra
Legyél az elsők között

akik megkapják a legfrissebb DIY tippeket és tanácsokat! Szakértőnk segít felfedezni a festés művészetének minden rezdülését.