Optikai csalások & trükkök a festésben

Milyen trükkökkel, praktikákkal lehet tudatosan alakítani a teret? Hogyan lehet optikailag csalni falfestés során? Cikkünkből kiderül minden, amit az optikai csalásról tudni érdemes!

A megfelelő színkombináció

Ismert tény, hogy a színek óriási hatással vannak szervezetünkre, a hangulatunkra, közérzetünkre, de még a hőérzetünkre is. A meleg színek, mint például a sárga, narancs árnyalatai meleg érzetet kölcsönöznek egy helyiségnek, a hideg, kékes-zöldes árnyalatok pedig hűvös érzettel járnak együtt. A színek nyugtató, kreativitást ösztönző, koncentrációt segítő, érzelmet kiváltó hatásait mindenképpen javasolt figyelembe vennünk.

Emellett a színkombináció kiválasztásakor a szoba nagyságát, természetes fényviszonyait, valamint a szobában található kiegészítők, bútorok, függönyök, parketta stb. színeire is ügyelnünk kell.

Tudtad? Már vannak konkrét színtervező programok, amelyek segítségével megtervezheted és még a festés előtt megnézheted, hogy a választott szín hogyan mutatna az otthonodban.

De egy ilyen program használata nélkül is jó, ha tudod, hogy egy kevés természetes fénnyel ellátott helyiségben szuper választásnak bizonyulnak a világos színek, a fényes szobák esetében viszont bátran kacérkodhatunk mély, sötét színekkel.

Minél erőteljesebb, telítettebb szín kerül egy falfelületre, annál nagyobb “hatást gyakorol” ránk. Érzékelésüket becsapja, ennek következményeként optikailag másképp látjuk a teret. Nagy belmagasságot egy jó színválasztással kisebbnek varázsolhatjuk, viszont legyünk körültekintőek, ha a teret tágítani szeretnénk.

Játék a függőlegessel

Amennyiben alacsony egy helyiség és szeretnénk ezt egy optikai csalással, trükkel ellensúlyozni, akkor függőleges sávozással vagy egy megfelelő tapéta választásával tehetjük meg, tágítva a teret.

A precíz végeredményhez CORE festőszalagjainkat ajánljuk. Sensi Core szalagunk csekély ragadóerejével kiváló választás kényes felületekre, míg High Core szalagunk tökéletes ívek kialakításához.

A különböző munkafolyamatok során ne feledkezzünk meg a takarófóliák használatáról sem. A TARGA BLUE CORE takarófólia papír ragasztószalaggal például könnyen eltávolítható, így gyors, nagy felületen történő takarást biztosít bel- és kültéren egyaránt. A színek elválasztásához az elektrosztatikusan kezelt, perforált TARGA SUN CORE PRO takarófóliát ajánljuk különösen.

Játék a vízszintessel

Ha szeretnénk érzetre lejjebb hozni a mennyezetet, akkor válasszunk sötétebb színt a mennyezetnek, mint az oldalfalaknak. A két szín találkozását viszont ne a falak találkozásánál, hanem az oldalfalon, a számunkra tetszőleges magasságban ejtsük meg.

Ugyanezen hatás eléréséhez kézenfekvő megoldás lehet a holker készítése, ami tulajdonképpen negatív gömbölyítést jelent. Elkészítésekor a vakolatot lekerekítve készíthetünk homorulatot a falak csatlakozásánál, ezzel is alacsonyabb érzetet kölcsönözve a helyiségnek.

Tudtad?

Régen a holkert sörösüveggel készítették el. A falak találkozásánál a felvitt anyagot egy sörösüveg görgetésével dolgozták el, ezzel létrehozva a homorú formát. Bár ez kedves történet, azért nem javasoljuk a technika alkalmazását a felújítás során. Inkább a szakszerűen elkészített végeredményre koccintsunk a munkálatok végén.

+ Ötletek

Nem csak a színválasztással csalhatunk optikailag falfestéskor. A faldekor megválogatásával és tudatos kiválasztásával könnyen trükközhetünk a tér kialakításakor. Az oldalirányú mintával ellátott tapéták például érzetre szélesítik a teret, ahogyan a függőleges vonalak pedig segítenek megnyújtani azt.

Az egész falat beterítő tájképek pedig messzi perspektívát nyithatnak meg előttünk, teljesen elfeledtetve velünk a szoba négy falát. Ha viszont egészen más vizuális effekttel is kísérleteznénk, akkor próbáljuk ki a 3D hatású mintákat falainkon – valósággal életre keltik a teret.

Összességében sok örömünket lelhetjük egy helyiségben, ha jól komponáljuk meg a színeket, mintákat és gondosan választjuk ki a helyiségbe belépve minket érő hatásokat. A tér alakításához bátran kérjünk szakértő segítséget, hiszen a megfelelő szakember nem csak a kivitelezésben segít, hanem igény esetén a tervezésben is!

Termék portfólió

"Falfelületek előkészítése" címke, ami továbbít a megfelelő gyűjtő oldalra
"Faanyagok előkészítése" címke, ami továbbít a megfelelő gyűjtő oldalra
Legyél az elsők között

akik megkapják a legfrissebb DIY tippeket és tanácsokat! Szakértőnk segít felfedezni a festés művészetének minden rezdülését.