Mi az, amit zölden is lehet? Avagy a fenntartható festésről

A fenntartható festés témaköre nehéz eset. Egyáltalán beszélhetünk környezettudatosságról vagy zöld megoldásokról a festési munkálatok során felhasznált anyagok, tipikus eszközhasználat, technikák és felhasználói attitűd terén?

Cikkünkben a fenntartható festés kihívásait és lehetőséget vesszük sorra.

Iparági törekvések

Környezetünk védelmének érdekében elkerülhetetlen lépésnek bizonyulnak a mindenkire vonatkozó, károsanyag felhasználással kapcsolatos korlátozások. Ezek alól a mi iparágunk sem lehet kivétel.

Mára szigorú jogszabályok vannak érvényben a festékekben található káros vegyi anyagok mennyiségével és minőségével kapcsolatban. A cél természetesen az, hogy a környezetünkre és az emberi szervezetre is káros hatóanyagok minél alacsonyabb mennyiségben kerüljenek a termékekbe, majd később felhasználásra.

A festékipar viszont kihívással néz szembe, ugyanis a jogszabályok akár havi szinten is változhatnak. Ez azt jelenti, hogy a gyártóknak egyre gyakrabban változtatniuk kell a receptúráikon, így a konzisztens minőség valójában egyáltalán nem garantált a végfelhasználók számára. A festék, ami ma felhasználásra kerül, nem biztos, hogy ugyanaz lesz, ami egy hónap múlva megvásárlásra kerül a boltban.

Mint tudjuk, az oldószeres anyagok a legkárosabbak a környezetre és az emberi szervezetre, ugyanakkor a vizes bázisú, fenntartható alternatíváik még nem győzték meg a jól bevált termékekhez szoktott szakembereket. A méhviaszos, lenolajos kötőanyaggal ellátott termékek pedig – bár könnyen felhordhatóak és tartós, esztétikus bevonatot képeznek – csak jelentősen magasabb áron érhetők el.

Felhasználó törekvések

A műanyag eszközök felszámolásával – vagy legalábbis kerülésével – már nagy lépést tehető a fenntartható festés irányába. Az újrahasznosított papírból készült festéktálcák például megfelelő környezetbarát megoldásnak tűnhetnek, azonban csak addig nevezhetők „zöldnek”, amíg festékkel nem érintkeznek. Ezután ugyanis veszélyes hulladéknak minősülnek.

Az újrahasznosított anyagok felhasználása ettől még jó irány. Az újrahasznosított műanyag nyéllel ellátott ecsetek választásával és a minőségi termékek hosszútávú alkalmazásával bármely felhasználó csökkentheti ökológiai lábnyomát. Bár a festéshez használt eszközök sajnos nem hasznosíthatók újra, hosszú élettartamot biztosítva nekik elkerülhető a túlfogyasztásuk.

ALLRIGHT ecsetsorozatunk például széles körben és hosszú távon felhasználható. Kiemelten ajánljuk vízzel oldódó festék, lakk és zománc felhordásához.

Sokan nem tudják, hogy a legnagyobb költséget – és egyébként a legtöbb szemetet – a gyorsan elhasználódó szerszámok jelentik. Pedig az eszközök megfelelő tisztításával és tárolásával egy-egy ecset élettartama többszörösére növelhető, ami nem csak jó érzéssel tölti el az embert, de a környezettudatosság mellett anyagilag is kifizetődő dolog.

A hulladékkezelés és a szemét termelés pedig igazi kardinális pont a fenntartható festés esetében. Mint minden felújítási munkafolyamat során, természetesen keletkezik hulladék, de az már egyáltalán nem mindegy, hogy mekkora mennyiség és az hogyan kerül elszállításra.

A takaróponyvák, takarópapírok újra felhasználásával például máris csökkentjük a keletkező szemetet egy felújítási folyamat végén. Mint mindig, érdemes minőséget, illetve újrahasznosítható anyagokból készült terméket választani.

TARGET takaróponyváink és TENNO takarófóliáink például újrahasznosítható polietilénből készülnek, így ideális választásnak bizonyulhatnak. Emellett érdemes fontolóra venni TAIGA takarópapír családunk termékeit is, amikor a megfelelő termék kiválasztására kerül a sor.

Merre tovább?

Összességében elmondható, hogy a hatékony felhasználást és tartós minőséget garantáló vegyipari fejlesztések sokkal lassabban épülnek be a gyakorlatba ahhoz, hogy a zöld kínálat dominánsan átvehesse a főszerepet a piacon.

A környezetbarát törekvés mindenesetre már megvan a szakemberek és lakossági felhasználók részéről, valamint a festékipar részéről is. A következő generációk remélhetőleg már abban a szellemben nevelkedhetnek, hogy a fenntartható festés terén is tudatosabb felhasználók, fogyasztók lehessenek.

Termék portfólió

"Falfelületek előkészítése" címke, ami továbbít a megfelelő gyűjtő oldalra
"Faanyagok előkészítése" címke, ami továbbít a megfelelő gyűjtő oldalra
Legyél az elsők között

akik megkapják a legfrissebb DIY tippeket és tanácsokat! Szakértőnk segít felfedezni a festés művészetének minden rezdülését.