Mennyibe kerül? A festési munkálatok árazása 2023-ban

Mi minden befolyásolja a négyzetméterárakat 2023-ban? Mire érdemes figyelni, amikor árajánlatot kérünk egy szakembertől? Mekkora költségre számíthatunk, ha saját magunk vágunk bele a felújításba? Ez a cikk segít betekintést nyerni az árazási tényezőkbe, valamint tippeket ad a nagyobb költséghatékonyság eléréséhez.

Költségek & festési munkálatok árazása

A festési munkálatok költségeiről beszélni nem egyszerű dolog, hiszen az árazás egyáltalán nem egységes: alapvetően szabadáras munkáról van szó. Ettől függetlenül a tendenciákat és az iparági átlagárak alakulásának tényezőit lehet vitatni és érdemes is.

Az árak alakulását számos tényező befolyásolja. Ide tartoznak példa gyanánt a régiók közötti árkülönbségek, az, hogy megrendelőként pontosan milyen minőséget várunk el, de egy munkafolyamat előkészületi igényei, a rendelkezésre álló alapfelület állapota, valamint az anyagbeszerzés és a kivitelező személye is.

Kritikus tényezők, amik radikálisan befolyásolhatják az árat:

1. Régió: Az ország különböző területein akár jelentősen eltérő árak is tapasztalhatók. Hazai viszonylatban például az ország nyugati részén, Győr és Sopron környékén egyértelműen magasabbak az árak az ország más, középmezőnyben lévő régióihoz képest.

2. Minőség: Attól függően, hogy milyen minőségű kész munkát szeretnénk elégedetten átvenni a kivitelező szakembertől, annak függvényében kell kinyitnunk a pénztárcánkat – ugyanis a minőségi szinteknek megfelelő árazási stratégiára számíthatunk az árajánlatot készítő szakembertől is.

3. Előkészítés: Az alapfelület állapota, az előkészítés mértékének szükségességége is befolyásolja az árat. Ha az alap felújításra szorul, vagy speciális előkészítést igényel, ez feltehetően plusz költségekkel jár majd.

4. Használt anyagok: A festési munka során felhasználásra kerülő anyagok szintén sarkos pontot jelentenek egy árajánlatban. A különböző márkájú, minőségű festékek, eszközök és egyéb anyagok árban, teljesítményben rendkívül eltérőek lehetnek.

5. Technika és nehézségi szint: A festési munka technikai igényszintje, mellé a kivitelező elvárt tapasztalata és a munka nehézségi szintje szintén formálja az árat. Speciális technikák alkalmazása, mint például a stukkó készítése, magasabb költségekkel járhatnak.

6. Kivitelező: A választott kivitelező szakértelme és hírneve meghatározó tényező. Tapasztalt és megbízható szakemberrel dolgozni kiemelten fontos a tartós minőség érdekében, ugyanakkor a választásnak megfelelően kalkulálni kell a növekvő árakkal.

7. Számlakötelesség: A végső költségek alakulásában vízválasztó szempont, hogy a kivitelező szakember számlaköteles-e vagy esetleg feketén dolgozik. Könnyű elcsábulni egy olcsó ajánlatnak, de ha későbbiekben bármi gond adódik az elvégzett munkával, akkor aztán főhet a fejünk…

Hasznos tippek a költséghatékonysághoz:

Tájékozódás és ajánlatok összehasonlítása: Lehetőség szerint kérjünk be minél több árajánlatot, amiket bátran hasonlítsuk össze. Az ajánlatot felsorolt tételeit vegyük végig, ha szükséges, kérjünk hozzájuk magyarázatot. A körültekintő tájékozódás révén könnyebben megtalálhatjuk a megfelelő ár-érték arányt.

Önerő: Minél több önerővel rendelkezünk, annál inkább csökkenthetjük a költségeket egy festési munkálat során. Önerőnek számít például, ha szakember felkérése helyett magunk végezzük a felújítást – amennyiben rendelkezünk szakértelemmel és hatékonyan tudunk eljárni. De önerő lehet a rendelkezésünkre álló anyagmennyiség vagy eszköz is.

Hogy egy klasszikust idézzünk: „ – Mondja drága festő úr, mennyibe kerül ez a munka így? – Százezerbe! – És ha segítek magának? – Akkor százötvenbe!”

Rejtett költségek: Figyeljünk oda a rejtett költségekre, amik gyakran kimaradnak az árkalkulációból, végül mégis feltűnnek az összesített költségek között. Ilyenek például az előkészületi munkálatok, a takarítás és a hulladékkezelés költségei. Ezekkel a költségekkel már az elején érdemes számolni és beletervezni a festési projekt teljes költségvetésébe.

Anyagbeszerzés: Ha saját magunk szeretnénk beszerezni az anyagokat, érdemes a beszerzési kör előtt egy igény listát kérni vagy készíteni, főleg, ha nem vagyunk tapasztaltak. Saját magunk is mérlegelhetjük az anyagokat és az árakat, de rá is bízhatjuk egy nálunk tapasztaltabb, megbízható szakemberre a feladatot.

Nyomonkövetés: Ha szakembert vagy kivitelező csapatot bízunk meg a festési munkálatok elvégzésével, érdemes nyomon követnünk a szerződésben foglalt tételek teljesülését a kivitelezés közben. Például fontos, hogy a munkafolyamatok megfelelő sorrendben követik-e egymást, nem marad-e ki lépés stb. Ha nem vagyunk ennek a területnek a szakértői, akkor bízzunk meg egy szakembert, az érdekeink képviseletével.

Minőségellenőrzés: A minőség ellenőrzése is fontos szempont. Mielőtt késznek nyilvánítanánk egy projektet, mindenképp ellenőrizzük, hogy a vállalt dolgok teljesültek-e, a kívánt minőség megvalósult-e és elégedettek vagyunk-e a munkával. Csak ezt követően történjen meg az átadás, hisz később nem lesz lehetőség reklamációra.

Csak ismételni tudjuk magunkat, ha nem vagyunk ennek a területnek a szakértői, akkor bízzunk meg egy szakembert, az érdekeink képviseletével. Az elvárt minőség már az ajánlatkérésnél illetve a szerződés megkötésénél legyen tisztázott!

Összegezve mi igaz a 2023-as árak alakulására?

Ahogyan cikkünkben sorra vettük, a végső négyzetméterárak a festési munkálatok során számos tényezőtől függhetnek, kezdve az adott régiótól, az anyagbeszerzésen át az elvárt minőségig és a kivitelező szakember kiválasztásáig.

Mivel szabadáras munkáról van szó, sok minden függ a személyre szabott, kifejezetten számunkra elkészített árajánlattól. Éppen ezért a legfontosabb, hogy megfelelően tájékozódjunk és kellőképpen hasonlítsuk össze a kapott árajánlatokat a költséghatékonyság érdekében.

Ne feledjük, hogy a rejtett költségekre és a munkafolyamatok minőségellenőrzésére is figyelmet kell fordítanunk. Továbbá tartsuk szem előtt, hogy egy árajánlat tartalmának részletes megbeszélése és mérlegelése elengedhetetlen egy költséghatékony festési projektek megvalósításához.

Termék portfólió

"Falfelületek előkészítése" címke, ami továbbít a megfelelő gyűjtő oldalra
"Faanyagok előkészítése" címke, ami továbbít a megfelelő gyűjtő oldalra
Legyél az elsők között

akik megkapják a legfrissebb DIY tippeket és tanácsokat! Szakértőnk segít felfedezni a festés művészetének minden rezdülését.