Kerítésfestés házilag: A tökéletes kerítés titkai

Képzeld el: ott állsz a kertedben, büszkén szemlélve a gondosan kiválasztott, tökéletes kerítést, ami nemcsak védelmet nyújt, de díszíti is otthonodat. De mi van, ha az idő múlásával a kerítés fényét veszti, kopottá és elhanyagolttá válik? Ne aggódj! A kerítésfestés házilag is elvégezhető, és remek módja annak, hogy új életet adj a fáradt kerítésnek.

A kerítésfestés viszonylag egyszerűen elvégezhető tevékenység, ámde igen időigényes folyamat, így érdemes rászánni egy egész hétvégét. Nagyszerű családi program is lehet egy kellemes tavaszi vagy nyári hétvégén: remek alkalom, hogy minőségi időt töltsetek együtt a friss levegőn. A kerítésfestés során szerzett emlékek épp annyira időtállók lesznek, mint a gyönyörűen felújított kerítés. Ha a gyerekek is besegítenek, ügyelj rá, hogy olyan ruhát viseljenek, ami nem baj, ha festékes lesz.

kerítésfestés


Ebben a blogcikkben részletes útmutatást nyújtunk a kerítésfestéshez – a szükséges anyagok kiválasztásától a felület előkészítésén át a festékek felhordásáig. Tippeket és trükköket is adunk, hogy a végeredmény tökéletes legyen, és a frissen festett kerítés hosszú éveken át díszítse a kertedet.

Ne aggódj, ha nincs tapasztalatod, a kerítésfestés nem bonyolult feladat. Csak kövesd az útmutatónkat, és élvezd a frissen festett kerítés nyújtotta örömet!

Milyen festéket használj?

Az első és legfontosabb lépés a festék kiválasztása. Ehhez viszont tudni kell, hogy milyen anyagból készült a kerítés, amit festeni szeretnél, ettől függ, hogy milyen festéktípust válassz.

Fa kerítés esetén: A fa kerítésekhez favédő lazúrt vagy festéket használj. A lazúr áttetsző réteget képez, megőrizve a fa természetes textúráját, míg a festék fedőréteget biztosít.

 

Fém kerítés esetén: Fém kerítésekhez rozsdaálló festéket kell alkalmazni.

 

A fa kerítés festésekor felmerül a kérdés, hogy milyen festéket érdemes választani. A barkácsáruházakban óriási a választék, de a leggyakrabban használt termékek a favédő lazúr, illetve festék. Javasoljuk, hogy előre tájékozódj, melyik a számodra legmegfelelőbb választás. Ehhez segítséget nyújtunk ebben a cikkünkben.

 

A festés megkezdése előtt gondold át, hogy milyen színt szeretnél adni a kerítésnek. Válassz olyan színt, ami harmonizál a ház és a kert stílusával. Ne feledkezz meg a szükséges anyagok beszerzéséről sem, mint a festék, alapozó, ecsetek, hengerek, csiszolópapír, takarófólia, stb.

A festés lépései

keritesfestes

0. Előkészületek

Mindenekelőtt az egyik legfontosabb lépés a tisztítás, mert ez lesz az új alap: a kerítés tisztítását ajánlott néhány nappal a festés előtt elvégezni, hogy a fának legyen ideje teljesen megszáradni.

1. Tisztítás

Vizsgáld meg a kerítés állapotát. Ha látod, hogy néhol kezd leperegni róla a régi festék, esetleg egy-két helyen már a moha is megtelepedett rajta, akkor ezeket el kell távolítani a felületről.

A moha könnyedén eltávolítható egy magasnyomású mosó segítségével. Ha nincs ilyen gép a ház körül, akkor se aggódj, szappanos vízzel, és egy erős kefével is kiválóan el tudod érni a kívánt eredményt.

A kopott, pergő régi festéket pedig egy drótkefe vagy csiszolópapír segítségével eltüntetheted a kerítés felületéről.

2. Első réteg: alapozás

A megfelelő tisztítás után a következő lépés az alapozás. Az alapozás elengedhetetlen a festék jobb tapadásához. Hengerrel vagy ecsettel vigyél fel egy vékony réteg alapozó festéket a fa felületére.

keritesfestes

3. Második réteg

Az első festékréteg felvitele után ajánlott a fát egy kicsit megcsiszolni. Ennek következtében a felülete érdes lesz, így jobban megtapad rajta a második festék-, illetve lazúrréteg. Ezután egy ecset vagy henger segítségével egyenletesen vidd fel a festéket vagy a lazúrt. A kültéri fa kerítések és teraszok éveken át őrzik szépségüket, ha megfelelően vannak karban tartva. Érdemes minden esetben elegendő időt szánni a festésükre, hogy igazán szép és tartós legyen a végeredmény.

4. A festés befejezése után

A festés után alaposan mosd le az ecseteket és hengereket vízzel és szappannal. A maradék festéket jól lezárt dobozban, hűvös, száraz helyen tárold. 
További tippek a festéshez

– A festést végezd száraz, szélmentes időben.

– A festéket használat előtt mindig alaposan keverd össze.

– Kerüld a tűző napon való festést, mert a festék túl gyorsan száradhat, csíkokat hagyva a felületen.

– A festéshez használj jó minőségű ecsetet és hengert.

– A környező növényeket és felületeket takarófóliával fedd le, hogy védd őket a festékcseppek ellen.

– Több réteg festék felhordása esetén várd meg, hogy az előző réteg teljesen megszáradjon, mielőtt a következőt felvinnéd.

 

Igaz, hogy a kerítésfestés akár egy teljes hétvégét is igénybe vehet, de az eredmény magáért beszél. Egy frissen festett kerítés nemcsak szebbé teszi a kertet, de meg is védi a kerítést az időjárás viszontagságaitól. Karbantartásával hosszabb élettartamot biztosíthatsz számára. A frissen festett kerítés sok éven át díszítheti otthonod, és biztosan büszkeséggel tölt majd el, hogy te magad újítottad fel.

Termék portfólió

"Falfelületek előkészítése" címke, ami továbbít a megfelelő gyűjtő oldalra
"Faanyagok előkészítése" címke, ami továbbít a megfelelő gyűjtő oldalra
Legyél az elsők között

akik megkapják a legfrissebb DIY tippeket és tanácsokat! Szakértőnk segít felfedezni a festés művészetének minden rezdülését.