Így őrizd meg a kültéri fa terasz szépségét éveken át!

A kültéri fafelületek ápolása egyáltalán nem egyszerű feladat. Nincs ez másképp a terasz burkolatokkal kapcsolatban sem. Egy jól kialakított terasz kiváló lehetőséget nyújt a pihenésre és a megfelelően kialakított fa burkolat kifejezetten kellemes közeget kölcsönöz a pihenni vágyóknak. Ugyanakkor, ha a faanyag nincs megfelelően ápolva a várt hatás teljesen elmarad.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy a terasz burkolata minden esetben megfelelő ápolást kapjon ugyanis hosszútávon csak így őrizhető meg a minősége.

Mostani cikkünkben olyan megoldásokat mutatunk amelyekkel garantálható hogy jó minőségű marad a fa terasz burkolata éveken, vagy akár évtizedeken keresztül.

Fa felületek pácolása

Kezeljük a felületet, vagy ne?

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy a fa felületeket érdemes-e egyáltalán kezelni. Manapság az építészeti stílusok között megjelenik a kezeletlen fa, mint design elem ugyanakkor praktikussági szempontból egyáltalán nem jó megoldás, ha fa nincs megfelelően lekezelve. Főleg abban az esetben, ha olyan kültéri fa elemekről beszélünk, amelyek ki vannak téve az időjárási viszontagságoknak, legyen szó a téli hidegről, fagyokról vagy a nyári kánikuláról, amikor az UV sugárzás kifejezetten káros hatást gyakorol a kezeletlen fa felületekre és gyakorlatilag szinte mindenre.

Összességében tehát kijelenthetjük, hogy a fa felületek kezelése a kültéri elemek esetén nélkülözhetetlen, ugyanis csak ezzel a megoldással érhető el, hogy a fa hosszú távon is megőrizze a szépségét.

De mégis hogyan kezeljük?

Ha egy olyan fa felületről beszélünk, ami korábban semmilyen kezelésen nem esett át, akkor első körben mindenképp a felületkezelő olajokat kell használnunk. Manapság már kifejezetten sok gyártó kínál speciálisan a teraszok fa anyagának ápolására kialakított felületkezelő olajokat, amelyek rendszeres használatával a fa minősége hosszú évtizedeken keresztül is megőrizhető.

Fontos, hogy a felületkezelést minden évben megismételjük, lehetőség szerint még a tavaszi-nyári szezon elején, hogy maximálisan élvezhessük a fa felület nyújtotta esztétikumot.

Tisztítsuk a felületet

A különféle felületkezelő olajok használata előtt kifejezetten fontos, hogy megfelelően letisztítsuk a fa felületét. Szükséges eltávolítani a korábbi festéket, lazúrt, ugyanis ez nélkülözhetetlen a további munkálatok elvégzéséhez. Nyugodtan használjunk általános tisztítószert, kefét és megfelelő mennyiségű vizet a mosáshoz és a későbbi öblítéshez is.

Ne felejtsük el a rejtett zugokat sem, ugyanis ezeken a helyeken pillanatok alatt elszaporodnak a különféle gombák, a penész, de akár a moha is.

A vízzel történő tisztítás során lehetőleg ne használjunk magasnyomású berendezést, ugyanis az károsíthatja a fa felületét! Ha mégis azt használunk, ügyeljünk arra, hogy a vízsugár távolabbról érje a fa felületét!

Fa felület csiszolása

Hagyjuk a felületet száradni

A száradás kifejezetten fontos, így hagyjunk neki bőségesen időt. Ha a fa felülete nem száradt meg megfelelően, a későbbi olajozással sem a megfelelő hatást érjük majd el. A száradásnak mindenképp hagyjuk megfelelő mennyiségű időt és csak a teljes száradást követően állunk neki a felületkezelő anyagok felvitelének. 

Olajozzunk, lazúrozzunk

A felületkezelő anyagok közül minden esetben érdemes a minőségi termékeket választanunk, ugyanis a gyengébb minőségű szerek száradás után lepattoghatnak, amivel gyakorlatilag épp az ellenkező hatást érjük el. Fontos, hogy a minőségi felületkezelő olajok minden esetben beszívódnak a fába. Az olaj szerepe nem az, hogy a külső felületen száradjon meg és ott képezzen védelmet, hanem az, hogy beszívódjon a fa rostjaiba és ott szilárduljon meg.

A megfelelő felületkezelő anyagok kiválasztása mellett kifejezetten fontos szerep jut a felvitelhez használt ecseteknek is. A fa ugyanis nem homogén felület, továbbá a teraszburkolatok esetén az illesztés közötti résekbe is megfelelően be kell juttatni az olajat, lazúrt.

A Schuller-nél kifejezetten nagy figyelmet fordítottunk arra, hogy olyan ecsetet alakítsunk ki, amely épp az ilyen jellegű munkálatok során használható tökéletesen. A szakemberek tapasztalatait összegyúrva és a felhasználva a legmodernebb gyártási technológiát, megalkottuk a TIMBER ecsetcsaládot, amin belül a FS TWIST nyújthatja az egyik legkiemelkedőbb szolgálatot a fa teraszburkolatok kezelése során.

TIMBER FS TWIST ecset

Mit tud a FS TWIST ecset?

A TIMBER ecseteket kifejezetten lazúrozáshoz fejlesztettük, így a legjobb szolgálatot épp a faanyagok felületkezelésénél teszi. Ergonomikus kialakításának és speciális sörtekeverékének köszönhetően szinte bármilyen apró résbe beférkőzik és megfelelő mennyiségben oszlatja el a felvitelre váró lazúrt.

A Schuller FS TWIST ecset állítható ecsetfejjel van ellátva, továbbá hosszabbító rúddal is használható, így végső soron a használata még kényelmesebb és praktikusabb. A sörtekeveréket kifejezetten hígfolyós anyagok felvitelére terveztük, legyen szó zománcfestékekről, vízbázisú lakkokról, műgyanta, vagy ép akril lakkokról.

Ha további információkra is kíváncsi vagy a TIMBER ecsetcsalád kapcsán, nézd meg a részleteket itt!

Termék portfólió

"Falfelületek előkészítése" címke, ami továbbít a megfelelő gyűjtő oldalra
"Faanyagok előkészítése" címke, ami továbbít a megfelelő gyűjtő oldalra
Legyél az elsők között

akik megkapják a legfrissebb DIY tippeket és tanácsokat! Szakértőnk segít felfedezni a festés művészetének minden rezdülését.