Hogyan érhető el a tökéletes falfestés csiszolással? Mutatjuk!

Gondoltad volna, hogy a hibátlan festéshez jóval több kell, mint a megfelelő festék és a festéshez szükséges minőségi eszközök? A tökéletesen festett falakhoz elengedhetetlen a felületük alapos előkészítése csiszolással. Ha szeretnéd tudni, mi ennek a pontos menete, milyen csiszolási módszerek vannak, és hogyan tudsz köztük dönteni, akkor mindenképpen olvass tovább!

csiszolas_falfestes

Vizsgáljuk meg a fal állapotát!

A csiszolási munkálat megkezdése előtt az első lépés, hogy felmérjük a festeni kívánt fal állapotát. Ebben az esetben azt vizsgáljuk meg, hány réteg festék van a falon, mennyire koszos a felület és milyen szennyeződések találhatók rajta. Ezek alapján két nagyobb csoportba osztható, milyen jellegű falcsiszolásra van szükség.

Az egyenletes, csak egyszer vagy kétszer festett, viszonylag tiszta fal esetében nincs szükség a festék eltávolítására. Elegendő letisztítani és átmenni a felületen csiszolópárnával, majd portalanítani és mélyalapozóval kezelni. Fontos, hogy a festék nem tapad jól poros felületre, ezért a portalanítás után kezdhetjük csak el a festést. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy ellenőrizzük, a régi és az új festék összetétele kompatibilis-e egymással.

Mikor van szükség komolyabb előkészületekre?

A falak csiszolására vagy a festék lekaparására abban az esetben van szükség, ha már több alkalommal átfestett felületet szeretnénk újrakenni. A hulló festéket mindig el kell távolítani, illetve a repedéseket is javítani kell, hogy egységes felületet kapjunk. Nagyon egyenetlen falfelületnél az egész felületet érdemes glettelni. A glett száradása után kezdhető el a fal csiszolása, majd a már megszokott portalanítás és mélyalapozás lépései következnek, végül a festés.

csiszolas_falfestes

Tökéletes fal csiszolással

A cél mindkét esetben az, hogy egyenletes falfelületet teremtsünk az új festék- vagy tapétaréteg felhordása előtt. A glettelés ugyan segít az egyenetlenségek kijavításában, de a tökéletes simaságot a csiszolás biztosítja. Ha ezt a lépést nem végezzük el kellő alapossággal, a festés során sok fejfájással szembesülhetünk, hiszen a végeredmény nem lesz hibátlan. Majd a már megszokott portalanítás és mélyalapozás lépései következnek, végül a festés.

Mit jelentenek a számok a csiszolópapíron?

A csiszolópapír számai kulcsfontosságúak a megfelelő csiszolási eredmény eléréséhez. Minél kisebb a szám, annál nagyobbak és durvábbak a szemcsék, mivel ezzel jelzik a négyzetcentiméterenkénti szemcsemennyiséget. Fontos ezt figyelembe véve kiválasztani a megfelelő csiszolószemcse méretet a feladathoz, mivel ha túl durva csiszolópapírt használunk, az roncsolólást okozhat. A döntésünket megkönnyíti, hogy a gyártók általában jelzik a papír hátoldalán, milyen felületekre ajánlják a terméket.

Nézd meg a csiszolópapíron található ikonok jelentését, érdemes ennek tudatában választani a megfelelőt finomságú/típusú csiszolópapírt. 

Fal csiszolása

Ha a fal egyenetlen és javítást igényel, egy durvább csiszolópapírral (például 80-as vagy 100-as szemcsemérettel) ajánlott kezdeni. A finomabb papírt (például 120-as vagy 150-es szemcsemérettel) főként akkor ajánljuk, ha már csak simításra van szükség.

Fa és fém csiszolása

A fa megmunkálásához durvább csiszolópapírt kell alkalmazni. Kezdjük 80-as vagy 100-as szemcsemérettel, majd haladjunk felfelé a 120-as, 150-es felé. Végül a finomabb 180-as vagy 220-as szemcseméretű csiszolópapírt használjuk.


Pro tipp: Fafelület csiszolásakor kerülni kell a keresztben csiszolást. Mindig szálirányban dolgozzunk a csiszolópapírral a hibátlan eredmény eléréséhez.

Festett fa esetében a festékréteget kell figyelembe venni a csiszolásnál. A 80-as, 100-as szemcseméret a vastagabb festékréteghez használható. A finomabb papírral a festékréteg simítását érhetjük el.

Fém felülethez általában durvább csiszolópapírokra van szükség, majd a munka előrehaladtával válthatunk finomabb szemcseméretű eszközre.  

Schuller és a csiszolás

A Schuller kínálatában a csiszolószivacstól kezdve a csiszológépekig és vibrációs csiszolókig minden szükséges, magas minőségű eszköz rendelkezésre áll, hogy a számunkra tökéletes végeredményt érhessük el. Tapasztalatunk azt mutatja, mindig érdemes időt és pénzt szánni a megfelelő csiszolóeszköz kiválasztására. Ennek hiányában ugyanis a falcsiszolás az egyik leghosszabb és legfárasztóbb munkafázis lehet.

Nagyobb falfelülethez például kifejezetten nem javasoljuk a kézi csiszolót, mivel rendkívül megnehezíti és elnyújtja a munkát. Ilyen esetben érdemes az EASY SANDER csiszológépek egyikével nekikezdeni a feladatnak.  

 

SOFTCUT csiszolószivacsok bármelyike nagyon jó választás a spaklival történő simítás használata után, ha kisebb a falfelület és minimális javításra volt szükség. 

POLOPAD egy csuklós csiszoló teleszkóphoz az elérhetetlen helyekhez.

 

A csiszolás a legtöbb esetben szaktudást és gyakorlatot igényel, ezért azt javasoljuk a munka megkezdése előtt kérjük ki szakértő véleményét.

Kérdezz bátran a szakértőnktől !

Termék portfólió

"Falfelületek előkészítése" címke, ami továbbít a megfelelő gyűjtő oldalra
"Faanyagok előkészítése" címke, ami továbbít a megfelelő gyűjtő oldalra
Legyél az elsők között

akik megkapják a legfrissebb DIY tippeket és tanácsokat! Szakértőnk segít felfedezni a festés művészetének minden rezdülését.