7 tényező, amely hatással van a lakásfelújítás költségeire

Állandó kihívást jelent otthonunk folyamatos karbantartása, folyamatosan szeretnénk szépíteni, korszerűsíteni. Legyen lakás, vagy ház hoztunk néhány ötletet, amivel megelőzhetőek, hogy elszálljanak a felújítás költségei.

felujitas_koltsege

Hogyan alakul a szakemberek munkadíja?

Egy munkadíj pontos beárazását több tényező is befolyásolhatja. Ha az alapanyag, szerszám- gyártók  árat emelnek, ha a szállítási költségek, energiaárak  növekednek ez automatikusan hozza magával azt, hogy az alaptételek is magasabbak lesznek. Bár a mesteremberek igyekeznek, a munkadíjukat pontosan beárazni, hogy ne veszítsenek piacot, ám nekik is számolniuk kell a mindenkori általánosabb áremelkedésekkel.

Miről ismerhető fel a jó szakember?

Tapasztalat:
Ha szakembert keresünk, akkor érdemes tájékozódni, körbekérdezni. Akár a barátoktól, ismerősöktől, szomszédoktól, akár az üzletekben is. Érdemes referencia munkákat is bekérni egy-egy nagyobb projekthez. A szélsőségeket minden esetben kerülni kell: az sem jó, ha túl drága, de az is gyanús, ha kifejezetten olcsó a munkadíj. Egy jó szakember nem fog azonnal ráérni, valószínűleg hónapokra előre be van táblázva, ezért ha szinte azonnal tud kezdeni, nyugodtan gyanakodhatunk. Persze ettől még lehet jó szakember, de minden esetben körültekintően érdemes eljárni. A köztes megoldás lehet a megfelelő. 

Pontos, precíz, kreatív munkavégzés:
Egy jó szakembert megelőzi a hírneve. Általában ismerik a régióban. A szaküzletekben, szomszédoknál érdeklődve releváns visszajelzést kaphatunk a munkájáról. Ezekből a visszajelzésekből kiderülhet, hogy mennyire jó a szakmájában, mennyire pontos vagy precíz. 

Jó kommunikációs képességek:
Képes együttműködni az ügyfelekkel, megérti az igényeket és hatékonyan kommunikál. Egy jó szakember amikor megérkezik nem kezdi el az elődje hibáit felsorolni, rosszalló megjegyzést tenni. A felületet vizsgálva a lehetőségeken gondolkodik és már kész megoldási javaslattal áll elő. Tudja, hogy milyen anyagokra és technológiákra van szükség, nem improvizál.

Megbízhatóság:
A tájékozódás során ezt is el fogják róla mondani, de már az első kapcsolatfelvételnél tapasztalható, és utána végig a munka közben magunk is megbizonyosodhatunk róla. Akkor és úgy kezdi és fejezi be a munkát, amikor vállalta, betartja a megbeszélt határidőket és árakat.

felujitas_koltsege

Szakmai képesítés:
Rendelkezik a megfelelő szakmai végzettséggel, tanúsítvánnyal, bizonyítvánnyal. Ez a kimondottan érzékeny és komoly szakipari kihívásokkal rendelkező megbízásoknál nagyon fontos, például régi vályogház felújítása, régen nem lakott lakásoknál, vagy vizesedő, salétromosodó, penészesedő falaknál.

Árajánlat:
Realisztikus és átlátható árajánlatot ad, amely tartalmazza a munkához szükséges alapanyagokat, anyagokat, és tételesen a munkadíj költségeit.

Lássuk a felújítást befolyásoló tényezőket!

1. Nem tudjuk mit szeretnénk

felujitas_koltsege

Már elkezdte a munkálatokat a festő szakember, akár már félig kész is a munka, majd rájövünk, nem ezt a színt szeretnénk, igazából nem is tetszik. Ilyenkor újra kell kezdeni a munkálatokat, ami plusz költségekkel jár. Ilyen például az alapozás ismételt költsége, az új szín megvásárlása és az ismételt munka elvégzése.

Pro Tipp: Minden jól elvégzett munka alapja az előkészítés, ezért érdemes több színmintát a falra kenni. Sőt! Ma már nem ritka, hogy kérhetünk a festőktől színtervezést, már a legeslegelején.
Ennek során számítógépes program segítségével látványterv készül a lakásunkról, mely alapján láthatjuk, milyen végeredményre számíthatunk.

2. Árajánlat apróbetűs részei

Ezek általában a járulékos költségek. Ilyen például az anyagok tárolási költsége, pakolás, rakodás és mozgatás. 

Minden esetben olvassuk el alaposan az árajánlatot. Amennyiben ezek nem szerepelnek az árajánlatban, érdemes rákérdezni, hogy számíthatunk-e ilyesfajta plusz költségre.

3. Munkaerő és rejtett költségek

A munkaerő költségek, beleértve a munkások béreit, jelentős részét képezhetik a felújítás költségeinek. Fontos utánaérdeklődni, ha nem egyértelmű az árajánlatban, hogy a munkaerő költsége /fő, esetleg fedezi-e a teljes munkadíjat, vagy van-e kiszállási költség. 

4. Nem gondolunk a részletekre

szinek_pszichologiaja

A felújítás nem a festő vagy egyéb szakember felkeresésével kezdődik, hanem a tervezéssel. Jelentős felújítási költséget tudunk megtakarítani azzal, ha előre eltervezünk mindent. Milyen színeket szeretnénk, esetleg mintás falat, vagy egyszínűt. Milyen extra funkciókat igénylünk például a konyhai berendezések vagy a fürdőszobai felszerelések terén. Ezek mind-mind növelhetik a költségeket. Ha előre részletesen megtervezzük, akkor a szakember már sokkal pontosabb árajánlatot tud számunkra adni.

5. Engedélyek és szabályozások

felujitas_koltsege

Ha a felújítások olyan területet érintenek, mint például egy tetőcsere, vagy energetikai változtatások, elektromos rendszerek átalakításai, amelyek jelentős változást eredményeznek, érdemes tájékozódni előtte. A helyi építési előírásoknak meg kell felelnie minden felújítási munkálatnak, engedélyek és szabályozások betartása is költségvetést igényelhet, ezért ezekkel érdemes kalkulálni.

Az energiatakarékossági szabványoknak való megfelelés kiegészítő költségekkel járhat, de hosszú távon csökkentheti a mindennapos üzemeltetési költségeket.

6. Váratlan problémák:

Rejtett problémák, mint például víz- vagy szerkezeti károk, váratlanul növelhetik a felújítás költségeit. Minden olyan felújítási tevékenységet bízzuk a  megfelelő szakemberre, aki az adott területen szakértő, és rendelkezik a szükséges szaktudással és tapasztalattal. Ha rejtett problémák adódnak egy felújítás során, szükséges területenként árajánlatot kérni és betartani a munkák sorrendjét. Például ha egy elektromos kár kapcsán vezetékcsere is szükséges, azt egy festési munka előtt érdemes elvégezni. A szakemberek általában előre kimennek és felmérik a szükséges munkálatokat, de mint mindenhol, jelentkezhetnek váratlan költségek, ezért érdemes olyan szakemberrel végezni a felújítást, aki nagyon alaposan felmérte a terepet és részletes árajánlatot készített el számunkra. Célszerű akár több árajánlatot is bekérni, hogy minél inkább elkerüljük a felújítás váratlan költségeit.

7. Időzítés és szezonális faktorok

Az építési szezon általában február-márciustól egészen október-november végéig tart, ekkor a munkavállalók elérhetősége korlátozott és az időzítési faktorok mind befolyásolják a felújítás költségeit. Egy holt időszakban egy festő szakember elképzelhető, hogy kedvezőbb árat ajánl a munkálatokra, mint amikor válogathat a megbízások között. Emiatt érdemes több helyről árajánlatot bekérni, így összehasonlíthatjuk a díjazást.

Kiemelendően fontos, hogy az adott szakipari munkát megfelelő szakember végezze el. Ennek elérése érdekében elengedhetetlen az alapos előkészítés és tervezés. Bár a kezdetekben a folyamat lehet döcögős, de a végeredmény szempontjából minden fáradtságot megér. 

Kérdezzen szakértőnktől!

Termék portfólió

"Falfelületek előkészítése" címke, ami továbbít a megfelelő gyűjtő oldalra
"Faanyagok előkészítése" címke, ami továbbít a megfelelő gyűjtő oldalra
Legyél az elsők között

akik megkapják a legfrissebb DIY tippeket és tanácsokat! Szakértőnk segít felfedezni a festés művészetének minden rezdülését.