Csempefestés? Az meg mi?!

A teljesen új trendnek számító csempefestés sokunknak hozta meg a kedvét a DIY fürdőszoba- vagy konyhafelújításhoz. De mit is jelent a csempefestés? Mi szól mellette és vajon mi szól ellene? Cikkünkből kiderül!

Ha valaki éppen csináld-magad projektet keres és úgy gondolja, hogy a fürdőszoba csempéire ráfér a felújítás, vagy csak szeretne új hangulatot a konyhában, esetleg a mosókonyha vagy a WC csempéit szeretné új, trendibb színben látni, akkor érdekes szempontokat hoztunk a számára.

Mi szól mellette?

A legtöbb esetben azért halogatjuk a felújítást, mert nem kívánjuk az azzal járó felfordulást. Ilyenkor igazán vonzó alternatívaként szolgálhat a csempefestés, ami inkább egy kreatív projektnek bizonyul, mintsem egy teljes felújítási munkálatnak.

Tehát kezdhetjük azzal, hogy a csempefestéshez nem kell leverni a meglévő csempéket a falról. Emellett – ha a felület nem hibás vagy károsodott – szakembert sem kell hívnunk, mert kellő vállalkozó szellemmel magunk is el tudjuk végezni az átalakítást.

Feltételezhetjük, hogy a projekt anyagbeszerzési igénye sem lesz túl magas, így a költségek és időbefektetés terén magunk gazdálkodhatunk az erőforrásainkkal. A csempefestés technika elsajátítható, ráadásul magában a kreatív tevékenységben is örömünket leljük majd.

De mindez vajon tényleg így van?

Mi szól ellene?

Bár a meglévő csempét valóban nem kell levernünk, de a festék réteg előtt azért ajánlott egy alapozó réteget felvinnünk a felületre. Érdemes tudnunk, hogy a végső, általában akril bevonat ellenállóképessége a csempe felületén nem feltétlenül olyan, mint egy szakember által elkészített hidegburkolat strapabírósága.

Kijelenthetjük, hogy a csempefestés sok esetben válhat rendkívül bonyolult folyamattá, főként abban az esetben, ha tartós és minőségi eredményt szeretnénk. Nem is beszélve a költségekről!

A piacon elérhető csempefestékek négyzetméterára nem olyan kedvező, mint ahogyan azt elsőre gondolnánk. A burkolás négyzetméteráraival összevetve biztosan meglepődnénk, hogy a költséghatékonynak gondolt csempefestés összesített kiadása akár vetekedhet a burkolás áraival. Ez természetesen függ az érintett felület nagyságától, de pontosan ezért érdemes mérlegelni, végül melyik úton indulunk el.

És mi az a folyékony csempe?

A csempefestés tovább gondolásaként érdemes beszélnünk a folyékony csempék új technológiájáról is. A több rétegből álló technológiai bevonat, egy teljesen újszerű, komplex rendszert kínál: nem igényel meglévő csempealapot maga alá – az sem jelent gondot, ha van csempealap -, azonban egészen az alapozástól kezdve a közbenső bevonaton át a gyanta rétegig, számos réteget kell megfelelően elkészítenünk a kívánt végeredményhez.

A minőségi és tartós folyékony csempe elkészítését már mindenképp szakemberre bíznánk, tekintve a technológia bonyolultságát és sokrétegű szakismeret igényét.

Végezetül

A legfontosabb javaslatunk a témában, hogy mielőtt bárki beleugrana a csempefestés feladatai közé, mindenképpen érdemes alaposan tájékozódnia. Mivel mindenki egyéni szempontokkal rendelkezik, ezért a végső elhatározást természetesen az olvasóra bízzuk – azonban szerettük volna alaposan körbejárni a témát egy teljeskörű megfontolás alapjaként.

További tippekért és technikákért, valamint érdekes termékajánlókért böngéssz kedvedre blogcikkeink között!

Termék portfólió

"Falfelületek előkészítése" címke, ami továbbít a megfelelő gyűjtő oldalra
"Faanyagok előkészítése" címke, ami továbbít a megfelelő gyűjtő oldalra
Legyél az elsők között

akik megkapják a legfrissebb DIY tippeket és tanácsokat! Szakértőnk segít felfedezni a festés művészetének minden rezdülését.