A tökéletes festés receptje: Hibák elkerülése, de hogyan csinálják a profik?

A ház vagy lakás festése sok ember számára fejtörést okozhat, és ha nem vagyunk kellően felkészültek, könnyen elkövethetünk olyan hibákat, amiknek a javítása időigényes és költséges lehet. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a leggyakoribb festési hibákat, és megosztunk veletek néhány profi tippet, hogy elkerüljük ezeket a problémákat. 

Festés előtti hibák

Összegyűjtöttük a leggyakoribb hibákat, és hogy hogyan kerülhetők el:

Anyagismeret hiánya

Amikor festéket vagy festési anyagokat vásárolunk, ne habozzunk megkérdezni a kereskedőt vagy a szakembert arról, hogy milyen típusú festéket válasszunk, hiszen ők általában rendelkeznek értékes tapasztalatokkal és tudással, amelyek segíthetnek a megfelelő termékek kiválasztásában. Ők azok akik ismerik a szakmai fortélyokat és trükköket. Például hogyan távolítsuk el tartósan a penészfoltot a falról? A különböző minőségű és típusú falfelületre milyen érdemes használni? Melyek a festékfelhordás rétegrendjei? Melyik alapozót, melyik típusú festékhez javasolja?

Nem megfelelő felület előkészítés

Egy festőnél általában több idő a festés előkészítése, mint maga a festés. A munka megkezdése előtt fontos, hogy a felület tiszta és sima legyen. A port, szennyeződéseket és repedéseket el kell távolítani. Jó munkát csak megfelelően előkészített területre lehet végezni.

Nem megfelelő alapozás

A falfelület alapozása kulcsfontosságú a falfestési munkák során, mert segít a festék egyenletes eloszlásában, javítja tapadását és növeli a festék tartósságát.  Ezen kívül az alapozás segít az esetleges foltok, repedések vagy egyenetlenségek eltüntetésében is. Mindig válasszuk ki az anyaghoz és a feladathoz megfelelő alapozót.

Nem megfelelő festékválasztás

A nem megfelelő festék kiválasztása rossz eredményhez vezethet. Fontos figyelembe venni a festék kiválasztásánál a felület anyagát, melyre a festéket felvisszük, valamint a környezeti hatásokat, attól függően, hogy kültéren vagy beltéren alkalmazzuk. Ne feledkezzünk meg a fényviszonyokról sem, mivel a nem megfelelő színválasztás befolyásolhatja a végeredményt. Különböző alapszíneken vagy fényviszonyok között a színek más karaktert kölcsönöznek a térnek. Ennek eredményeképpen az ideális végeredmény elérése érdekében olyan festéket válasszunk, amely garantálja a megfelelő tapadást, védelmet nyújt, és esztétikailag is harmonizál lakásunk fényviszonyaival.

Nem megfelelő eszköz választás

Mindig az adott anyagokhoz és munkafolyamathoz választjuk ki a szerszámokat, és ne fordítva!

Cseppentés és foltok

 A nem megfelelő eszköz választása és az azzal járó nem megfelelő technika alkalmazása vezethet cseppentésekhez és festékfoltokhoz a falon.

Hegyes élek

Amikor a festéket nem egyenletesen visszük fel a falra, akkor a széleken hegyes élek keletkezhetnek.

Túl sok vagy túl kevés festék

Az egységes szín eléréséhez fontos az egyenletes festékréteg alkalmazása. Túl sok festék használata csökkentheti az idő tartósságot, míg túl kevés festék nem ad kellő fedést.

Henger gurítás nyoma

Ez az jelenti, hogy nem megfelelő hengerrel vittük fel a festéket. Itt ismét előjön a megfelelő eszközválasztás, hogy a festék típusához szükséges hengert és ecsetet választani.

festes_2

Festés közbeni hibák

A megfelelő előkészülettel a festés közbeni hibák elkerülhetők. Például:

Takarófólia használata

Mindig takarjuk le a környező területet, így elkerülhetjük, hogy festékfoltok keletkezzenek más felületeken. A takarófólia használata a munka területén nagy segítség lehet a festés utáni takarításban is és a tiszta munkavégzésben.

Festékfoltok a szerszámokról

Ha a festékszórót vagy ecsetet nem megfelelően tisztítjuk meg, festékfoltok maradhatnak rajtuk.

Ezen hibák elkerülése érdekében fontos a szerszámok alapos tisztítása és folyamatos karbantartása, erről egy korábbi cikkünkből itt olvashattok.

Maszkolószalag használata

Ha nem óvjuk megfelelően a mennyezetet vagy  a csempét a festés során, festékfoltok keletkeznek ezeken a felületeken.

Festés utáni hibák és megoldások

Miután befejeztük a festést, fontos ellenőrizni az eredményt és kezelni a hibákat. Itt van néhány tipikus probléma és a megoldások:

Foltos fal

Ha a festék nem fed egyenletesen, lehet, hogy az előző festék maradványai megmarják.  Próbáljunk meg újabb réteget felvinni a falfelületre és eltakarni a foltot.

Lepattogzó festék

Ennek okaként felmerülhet az alapos előkészítés elhanyagolása vagy nem megfelelő festék használata. A helyes előkészítés és megfelelő festék kiválasztása segíthet elkerülni ezt a problémát. Ha már ilyen hiba történt, sajnos csak az marad hátra, hogy visszacsiszoljuk az érintett felületet, és az egészet újra kezdjük. Fontos, hogy megfelelő alapozással és a szükséges száradási idő betartásával végezzük el az ismételt munkát.

Maszkolószalag eltépése

Ha maszkolószalagot használunk, mindig kövessük az útmutatót a szalag eltávolítására. A csomagoláson megnézhetjük, hogyan és mikor érdemes leszedni, hogy ne tépje le a festéket a falról.

Színeltérés

A festék nem az a szín, amit terveztünk. Ez gyakori probléma, ezért inkább kérjünk színmintát, amit otthoni fényviszonyok között kipróbálhatunk a falon, mivel teljesen mást mutathat a boltban és otthoni körülmények között. Győződj meg arról, hogy az egyes festékrétegeket megfelelően és egyenletesen hordtad fel. Túl kevés vagy túl sok réteg is befolyásolhatja a színintenzitást.

Sok bosszúságtól kíméljük meg magunkat, ha alaposan körbejárjuk a festés alapkérdéseit, és figyelünk a megfelelő lépésekre: az anyagválasztásnál, az eszközválasztásnál, és az előkészítésnél. A festési projekt sikere nem csupán a festéken, hanem a felkészültségen is múlik. Ne habozz segítségért fordulni: keresd fel a szükséges szakembereket és szerezd be az szükséges információkat, hogy elkerüld a hibákat, és teljes mértékben élvezhesd a festés örömteli folyamatát!

Kérdezz bátran a szakértőnktől !

Termék portfólió

"Falfelületek előkészítése" címke, ami továbbít a megfelelő gyűjtő oldalra
"Faanyagok előkészítése" címke, ami továbbít a megfelelő gyűjtő oldalra
Legyél az elsők között

akik megkapják a legfrissebb DIY tippeket és tanácsokat! Szakértőnk segít felfedezni a festés művészetének minden rezdülését.