Festék eltávolítás fafelületekről – Hogyan óvd a fát eközben?

Az igazi tavaszias jó idő közeledtével elérkezik a kültéri bútorok, fakerítések és egyéb fafelületek felújításának esedékessége. Egyrészről érdemes biztonságban tudni a használati tárgyakat az időjárás viszontagságaitól és időben felkészülni a szabadban töltött szezonra. Másrészről a jó idő végre lehetővé teszi, hogy nekilássunk a kültéri vagy kültéren végezni ajánlott karbantartási és felújítási munkáknak.

Fókuszunkban ezúttal a fafelületek vannak. Ha először van dolgod fafelülettel, azon belül pedig a festék eltávolítással, akkor cikkünkből most kiderül, mi mindenre érdemes ügyelned!

A Schuller Eh’klar vigyáz rád!

Mielőtt bármilyen munkálatnak nekilátnánk, fontos, hogy gondoskodjunk a megfelelő munkavédelemről. Főleg festék eltávolítás esetén kritikus erre ügyelnünk, mert egyes festékek – akár a régi, ólom tartalmú festékek – mérgező vegyszereket tartalmazhatnak, amelyek az eltávolításkor veszélyforrást jelentenek. Maga a festék eltávolító vegyszer is feltehetően erős hatóanyagokat tartalmaz, amely a bőrrel érintkezve könnyen irritációt okozhat. Éppen ezért munka közben ajánlott zárt cipőt, hosszú nadrágot, hosszú ujjú inget, kesztyűt, védőszemüveget és maszkot viselni.

Mire lehet szükséged?

Nézzük, melyek azok az eszközök, amikre feltétlenül szükséged lehet.

  • Feszítővas, csavarhúzó, fúró
  • Festőszalag
  • Festőhenger, ecset
  • Festékeltávolító folyadék
  • Festékkaparó
  • Drótkefe
  • Csiszolópapír
  • Elektromos csiszológép
  • Rongy vagy törlőruha


Nálunk mindent megtalálsz!

Távolítsunk el minden külső elemet

Miután gondoskodtunk a munkavédelemről, távolítsunk el minden külső elemet a kezelésbe venni kívánt felületről, ideértve a szögeket, csavarokat, zsanérokat és még az ajtókilincseket is – amennyiben ez lehetséges. Ezzel megóvjuk a korrozív vegyi festékeltávolítótól azokat az elemeket, amik indokolatlanul lennének kitéve ennek. Azokat az szögeket vagy csavarokat, amiket nem lehet eltávolítani, célszerű lecsiszolni és védőszalaggal védeni.

Vigyük fel a festékeltávolítót

Amikor a területet előkészítettük, figyelmet fordítottunk a megfelelő szellőzésre és saját magunk védelmére, felvihetjük a festékeltávolítót egy ecsettel vagy festőhengerrel a célfelületre. Nem kell spórolnunk, bőségesen kenjük be a kezelni kívánt részeket, majd a gyártó által ajánlott behatási idő szerint hagyjuk állni. Ha több réteg festék eltávolításáról van szó, akkor a folyamat akár 2 órát is igénybe vehet. Látni fogjuk, ahogyan a festék lazulni és hólyagosodni kezd. A különböző gyártóktól származó (festékeltávolítók eltérően működhetnek, ezért mindig kövessük a terméken feltűntetett utasításokat.

A maradék a festékkaparó dolga

A kémiai festékeltávolító arra szolgál, hogy akár több rétegnyi festéket eltávolítson a fáról. A használatát követően a meglazult festéket nekünk kell egy spaklival letolnunk a felületekről, majd egy ronggyal vagy törlőruhával letörölnünk.

Az esetlegesen ott maradt festék eltávolításához festékkaparóval is nekiláthatunk, kiemelten ügyelve arra, hogy ne sérüljön meg a fa, de ha szükségesnek érezzük, újabb réteg kémiai festék eltávolítóhoz is nyúlhatunk. A szűkebb, nehezen elérhető helyeken használhatunk drótkefét vagy szükség esetén csiszolópapírt. Mielőtt továbbmennénk a következő lépésre, győződjünk meg róla, hogy elégedettek vagyunk az eddigi részeredményekkel.

Mosás & csiszolás

Mivel a festékeltávolító maradandó károsodást okozhat ha túl sokáig hagyjuk a fa felületén, ezért fontos, hogy egy vízzel átitatott, tiszta ruhával töröljük tisztára az érintett felületeket.

Bár a csiszolás nem kötelező, azért ajánlott: használhatunk kézi csiszolót vagy csiszológépet, hogy kisimítsuk a fa felületét és előkészítsük az elemeket az újrafestéshez vagy festéshez. Csiszolás után mossuk le a fűrészport, egyéb szennyeződéseket vagy törmeléket, majd várjuk meg, amíg a fa megszárad, mielőtt újrafestjük a felületet.

Termék portfólió

"Falfelületek előkészítése" címke, ami továbbít a megfelelő gyűjtő oldalra
"Faanyagok előkészítése" címke, ami továbbít a megfelelő gyűjtő oldalra
Legyél az elsők között

akik megkapják a legfrissebb DIY tippeket és tanácsokat! Szakértőnk segít felfedezni a festés művészetének minden rezdülését.