5 dolog, amit sose kérdezz meg egy festőtől!

Mostani cikkünkben inkább a humor dominál majd, ugyanakkor néhány jótanács is elhangzik, ami jócskán megkönnyítheti a megbízó és a szobafestő közötti kommunikációt. Lássuk, hogy mik azok a témakörök, amelyeket nem érdemes megkérdezned egy festőtől:

1. Segíthetek? Hadd segítsek!

Festeni mindenki szeret és nem egyszer fordult már elő, hogy a megbízó túlzottan is aktív szeretett volna lenni a folyamat során és minden áron csatlakozni akart a munkához. Az még a jobbik eset, ha magához a festéshez, de a mikor a gletteléshez is, az már mindennek a teteje 🙂

Ha proaktív személyiséggel rendelkezünk és talán egy kicsit túlbuzgók is vagyunk, megrendelőként mindig tartsuk tiszteletben azt, hogy a szakember lehetőség szerint dolgozni szeretne és nem a mi munkánkat felügyelni és javítani. Természetes, hogy bizonyos emberek segítőkészebbek, azonban ezt nem érdemes túlzásba vinni. Ehelyett inkább kérdezzük meg, hogy hozhatunk-e egy pohár vizet. Természetesen ez sem kötelező, de ha már segíteni szeretnénk, inkább így tegyük!

2. Megmutatnád, hogy ezt hogyan kell?

Néha a megrendelő tanulni szeretne. Ez nem okvetlen baj, viszont akkor már elég problémás, amikor egy feladatot határidőre kell teljesíteni. Tartsuk tiszteletben azt a tényt, hogy a festő nem azért van ott, hogy tanítson, hanem azért, hogy a lehető legjobban és leghatékonyabban elvégezze a saját munkáját. Ha mindenképp tanulni szeretnénk, kifejezetten ilyen céllal keressünk fel egy szakembert, vagy iratkozzunk be egy speciálisan erre a célra kialakított tanfolyamra!

3. Hogy lehetne megoldani a gyorsabb száradást?

A megrendelők sokszor türelmetlenek, a szakemberek pedig sajnálatos módon nem képesek arra, hogy átírják a fizika törvényeit és ez leginkább a száradás kapcsán szokott gondot okozni. Higgyük el, hogy a festő is a lehető leggyorsabban szeretne végezni a munkával, mert neki is az az érdeke, viszont a száradási időt nem tudja meggyorsítani a következő réteg felvitele előtt.

4. Ez mire jó?

Akinek már volt szerencséje ahhoz, amiről a kettes pontban írtunk, biztosan találkozott már a „Ez mire jó?” jelenséggel is. Nem is olyan nagy gond az, ha a kérdés egyszer elhangzik, de a tapasztalat inkább az, hogy ha egyszer elhangzott, akkor többször is el fog. 🙂

5. Kölcsönadnád?

A non plus ultra mindenképp a szerszámok kölcsönkérése. Na ezt végképp nem ajánljuk, ha megrendelő vagy. Dicséretes, ha a megrendelő ért, vagy érteni vél a festők szakmájához és kicsit ő is javítana a garázson, vagy a melléképületen, de ezt lehetőleg inkább saját szerszámmal csinálja. A szerszámok kölcsönkérése sok esetben épp a drágább, speciálisabb szerszámokat érinti, mivel ezek kevésbé hozzáférhetőek. A lényeg tehát, hogy amennyiben lehet, a szerszámok kölcsönkérésétől mindenképp tartózkodjunk. 🙂

Termék portfólió

"Falfelületek előkészítése" címke, ami továbbít a megfelelő gyűjtő oldalra
"Faanyagok előkészítése" címke, ami továbbít a megfelelő gyűjtő oldalra
Legyél az elsők között

akik megkapják a legfrissebb DIY tippeket és tanácsokat! Szakértőnk segít felfedezni a festés művészetének minden rezdülését.