Természetes vs. műsörte? Milyen felületen melyik ecsetet használjunk?

Mikor eljön az idő, hogy festeni, mázolni szeretnénk, gyakran tesszük fel magunknak a kérdést: milyen ecsetet használjunk, illetve milyen egyéb szerszámokat vásároljunk.

A szakembereknek mondhatni könnyű a dolga, hiszen ők a tudatos vásárlók. Tudják milyen munkához, milyen anyaghoz, milyen ecset való. De mi a helyzet azokkal a vásárlókkal, akik nem rendelkeznek szakmai ismeretekkel? Számukra az ecsetek első ránézésre maximum annyit árulnak el magukról, hogy fekete vagy fehér a sörtéjük illetve, hogy műanyag vagy fa a nyele. Természetesen a jobb háztartási boltokban segítséget kérhetünk és kaphatunk az eladóktól. Fontos tudnunk szerszámvásárlás előtt, hogy milyen anyagokkal kívánunk dolgozni, illetve milyen alapfelületre szeretnénk festeni. Nézzünk tényleges példákat!

ecsetsörte

Természetes sörtéjű ecsetek.

Ezek az ecsetek kiváló minőségű, természetes, állati szőrökből készültek, úgy, mint lófarok szőr, kínai sertésszőr, mókusszőr, borzszőr stb. Ezek voltak a leggyakoribb természetesszőrű ecsetek alapanyagai. Hogy milyen tulajdonságai voltak ezeknek a szerszámoknak? Kiváló anyagfelvevő képességekkel rendelkeznek. Igényes festési, mázolási kivitelezéseket munkákra voltak alkalmasak. A régi szakemberek még mindig keresik, ragaszkodnak a természetes szőrű ecsetjeikhez. Azt persze tudnunk kell, hogy mint minden természetes anyag ezeknek az ecseteknek a szőre is sokkal érzékenyebb, sérülékenyebb. Kevésbé ellenálló a helytelen tárolásnak, és kimondottan alkalmatlan a maró, lúgos anyagok használatára, mint például a mészfestékek, szilikátfestékek. Vannak olyan munkák főleg a díszítő festészetben ahol még mai napig természetes szőrű ecsetek használnak, aranyozásnál, márványok erezeteinek megfestésekor.

Akkor mégis milyen ecsetet használjunk?

Szerencsére, ahogy fejlődött a festékgyártó ipar úgy készültek hozzá a mai modern akril műanyag szőrű ecsetek is. Kezdetben az ecsetgyártó cégek sokat kísérleteztek, hogyan miként lehetne kiváltani a természetes állati eredetű szőröket. Jöttek a keverék ecsetek melyek már tartalmaztak a természetes szőr mellett műanyag sörtéket is. Aztán szépen lassan a természetes sörtéket 100% -ban felváltotta az akril. Kezdetben az is igaz a szakemberek fenntartásokkal kezelték ezeket a szerszámokat. Tegyük hozzá főleg az elején nem is alaptalanul. De ahogy a technika is fejlődik folyamatosan, illetve a szakmai tudás, tapasztalat is gyarapszik úgy javultak finomultak ezek a szerszámok is. Mára már a boltok polcairól szinte teljes mértékben eltűntek a természetes szőrű ecsetek és felváltotta őket az akril korszaka.  Az ecsetgyártó céget törekednek a tartós univerzális felhasználhatóságú ecsetek megalkotására és ezen a téren igen jó úton is járnak. De ne feledjük, minden ecset, szerszám a használója által válik jó vagy kevésbé jó eszközzé. Ha megbecsüljük, használat után gondosan karbantartjuk, ecsetjeinket akkor sokáig használhatjuk is őket.

Prémium ecsetsorozatunk:

https://www.youtube.com/watch?v=JB7ZTyC_-4E

Olvass alaptermékeinkről:

https://schuller.hu/ajanlott_termekek/hasznos-tudnivalok-alaptermekeinkrol/

Termék portfólió

"Falfelületek előkészítése" címke, ami továbbít a megfelelő gyűjtő oldalra
"Faanyagok előkészítése" címke, ami továbbít a megfelelő gyűjtő oldalra
Legyél az elsők között

akik megkapják a legfrissebb DIY tippeket és tanácsokat! Szakértőnk segít felfedezni a festés művészetének minden rezdülését.