Hogyan használd helyesen a maszkoló szalagot?

A maszkolás egy meglehetősen marginális és egyben egyszerű kérdésnek tűnik a felületek festésénél,  viszont egyáltalán nem olyan egyszerű a dolog, mint elsőre hinnénk. Mostani cikkünkben bemutatunk néhány olyan tanácsot, amit mindenkinek érdemes megfogadnia, aki festés előtt áll és a valóban tökéletes vonalakra törekszik.

Lássuk először, hogy mikor lehet szükségünk maszkolásra?

Ha falak festéséről beszélünk, akkor elsősorban az ajtófélfák, ablakkeretek és a villanykapcsolók szoktak szóba jönni. Utóbbi esetben persze a leszerelés a legkényelmesebb megoldás, de ha nincs benne jártasságunk, inkább a maszkolással fedjük el a védett területet.

Sok esetben szükségünk lehet arra, hogy magát a falfelületet is maszkoljuk. Ilyen eset lehet az, ha a falakat különböző színűre szeretnénk festeni, de a dekorációs célú maszkolás is gyakori példa.

Ugyanakkor, maszkolhatjuk magát az üvegfelületet is, például abban az esetben, ha egy fából készült nyílászáróról van szó és emellett természetesen bármit, amit meg szeretnénk védeni a felvitt festéktől, a fémektől, egészen a speciális felületekig.

Milyen szalagok léteznek?

Manapság gyakorlatilag minden felhasználási területre találhatunk megfelelő maszkoló szalagot, az egyszerűbb munkáktól, egészen a bonyolult formák maszkolásáig.  A szalagok jellegét leginkább az határozza meg, hogy milyen tapadással helyezhetőek fel. Vannak ugyanis felületek, ahol fontos a jó tapadás, máshol viszont épp ellenkezőleg. Mi most elsősorban a falak festésére használatos szalagokra fogunk koncentrálni, ugyanis a legtöbb esetben ezekre van szükség.

Milyen maszkoló szalagot használjunk a fal festésénél?

A frissen falfelületek elég érzékenyek lehetnek, így kiemelt gondot kell fordítanunk arra, hogy a megfelelő szalagot válasszuk a maszkolásra. Elsősorban olyan maszkoló szalag használata javasolt, amelynek a tapadása nem túl erős, ezzel ugyanis elkerülhetjük, hogy a szalag leszedésénél kárt tegyünk a frissen festett falfelületben.

A Schullernél a termékeink fejlesztése során arra törekedtünk, hogy minden felület esetén a maximális hatékonyságot érjük el a maszkoló szalagok tapadását és funkcionalitását tekintve. Termékkínálatunkban gyakorlatilag minden felhasználási felületre ideális megoldást tudunk kínálni, kompromisszumok nélkül!

Hogyan használjuk a maszkoló szalagot?

Ha kiválasztottuk a felülethez szükséges ideális maszkoló szalagot, első lépésben magáról a felületről és annak tisztításáról kell gondoskodnunk. Kiemelten fontos, hogy a maszkolt felület portól és zsíroktól mentes legyen, ugyanis a tapadás csak ebben az esetben lesz valóban hatékony. Fontos továbbá a felület megfelelő szárazsága is, mert nélküle a tapadás szintén nem lesz biztosított.

Következő fázisban már a felhelyezésről kell gondoskodnunk. Ebben az esetben a pontosság mellett arra kell mindenképp törekednünk, hogy a felhelyezett maszkoló szalag mindenhol megfelelően le legyen lapogatva és tökéletesen a falhoz simuljon. Abban az esetben, ha a fal felületén nagyobb barázdák, hullámok találhatóak, kifejezetten nagy figyelmet kell fordítanunk a teljes tapadásra. A lényeg, hogy a fal felülete és a szalag között ne legyenek légüres terek, ugyanis ezekbe előszeretettel befolyik a festék.

Pár gondolat a maszkoló szalag leszedéséről:

Ezen a ponton ronthatjuk el leginkább a folyamatot, így a leszedésnek kiemelt figyelmet és türelmet szenteljünk. Teljesen mindegy, hogy ablakkereteket, vagy épp falat maszkoltunk, a festett fal és a festett szalag közötti érintkezési pont minden esetben adott lesz. Ne tévesszen meg tehát minket az, ha a kevésbé sérülékeny ajtófélfáról kell lehúznunk a szalagot, ugyanis a cél nem az, hogy az ajtó felülete ne sérüljön, hanem a szalag és a fal festett felülete.

Elsőként fontos tudnunk, hogy egyáltalán nem mindegy, mikor szedjük le a szalagot. Sokan a teljes száradást követően teszik ezt meg, azonban ez óriási hiba, mert ekkorra a festék már teljesen keményre szárad. A legjobb hatást akkor érhetjük el, ha a szalagot akkor szedjük le, amikor a festék érintésre már nem színez, de még nincs keményre száradva. Ekkor ugyanis elkerülhetjük a festék töredezését, nem beszélve arról, hogy a szalagra teljesen rászáradt festék miatt leszedéskor a szalag is könnyebben sérülhet.

A festék száradásán felül nagyon fontos, hogy a leszedésnél a megfelelő szögben húzzuk a szalagot. Lehetőség szerint kerüljük a 45 fok alatti szögeket, ugyanis így nagy eséllyel károsítjuk majd a felületet. Arra törekedünk, hogy a szög mindenképp 45 fok fölé essen, de ne haladja meg túlzottan a 90 fokot.

Tipp:

Ha nem vagyunk gyakorlottak és szeretnénk biztosra menni, még mielőtt az egész felületet átfestjük, végezzünk próbafestést, ugyanis itt ki fog derülni, hogy a megfelelő eljárással dolgozunk, vagy inkább változtatnunk kell. A próbafestésnél nyugodtan mérhetjük a száradási időt is.

Ha további hasznos információkra is szükséged van, böngéssz blogunkban!

Termék portfólió

"Falfelületek előkészítése" címke, ami továbbít a megfelelő gyűjtő oldalra
"Faanyagok előkészítése" címke, ami továbbít a megfelelő gyűjtő oldalra
Legyél az elsők között

akik megkapják a legfrissebb DIY tippeket és tanácsokat! Szakértőnk segít felfedezni a festés művészetének minden rezdülését.