Schuller és a WorldSkills Hungary 2022

Január közepén került megrendezésre a WorldSkills Shanghai 2022 válogatójának hazai döntője, a festő, díszítőfestő versenyszámban, melynek győztese Czimmer Bálint, aki a Baranya Megyei Szakképzési Centrum Pollack Mihály Technikum tavaly végzett ifjú szakembere.

Bálint tehetsége mellett szorgalmára, elhivatottságára is nagy szükség volt. Természetesen az erős családi háttér mellett az anyaiskola szakmai támogatása az egyik nélkülözhetetlen alap. Fontos megemlítenünk Bálint nevelőmesterét, Wersofszky Pétert, akinél szakmai gyakorlatát töltötte. Közvetlenül a versenyre való felkészítésben pedig Battyányi József segít neki, aki a Baranya Megyei Szakképzési Centrum Pollack Mihály Technikum rekonstrukciós és műemléki festő, mázoló képzésének kidolgozója és szakoktatója, valamint a Schuller Magyarország szakértője.

A versenyről és a felkészülésről Bálintot és Józsit kérdeztük.

Mikor és hogy jött a versenyzés az életedbe?

B: A suli alatt minden évben próbálkoztam, 3 éven keresztül és végül a negyedik évben a tudatos és alaposabb felkészülésnek köszönhetően végül sikerült idáig eljutnom. Érdemes volt kitartani. Szerettem volna megpróbálni, próbára tenni magam, hogy sikerül-e. A kitartásnak hála végül sikerült megnyerni.

Miért ezt a szakmát választottad?

B: Véletlen volt. Nem tudtam eldönteni nyolcadikban, nehéz volt, de bejött. Jól választottam. 😀

Milyen stációi vannak egy-egy ilyen versenynek?

J: Mindenki, aki kilencedikesként ide kerül, az megismerkedik a festő szakmával, a lehetőségekkel. Az előző évek versenyeiről néznek filmeket a diákok. Természetesen nem kötelező indulni, ezt minden diák saját maga vállalja, a saját döntése. Mint minden versenyre való felkészülés, ez is sok lemondással jár. Bálint már kilencedikes korától szeretett volna belevágni. Ott még nem az eredmény volt fontos, hanem a részvétel, a gyakorlás. Ehhez is meg kell érni, kell hozzá tudatosság. Bálint tavaly is a szakma kiváló tanulók versenyén a legjobbak közé jutott és ment is volna tovább a középdöntőbe, ha nincs a pandémia. Már készültünk a feladatokra, de végül a verseny elmaradt, lefújták. Nagy jóvátétel, hogy nem adta fel ezt az álmot, mert ennek az lett most az eredménye, hogy országos győztesként jutott ki a WorldSkills világversenyére.

Mi is az a World Skills…

Magyarország 2006 óta tagja a WorldSkills világszervezetnek, ami gyakorlatilag felkarolja a különböző szakmák ifjú tehetségeit.  A szakmák olimpiájaként is emlegethetnénk. 

24 különböző szakmában jelentkezhetnek Magyarország fiatal szakemberei a versenyre és a WorldSkills Hungary program részeként két nemzetközi versenysorozatban, a kétévente megrendezendő WorldSkills és EuroSkills versenyeken mérettethetik meg magukat. Az a tanuló, aki saját kategóriáján belül az országos válogatót megnyeri, mindkét (Európa- és világbajnokságon) képviselheti hazánkat.

A versenyzők tréningeken, csapatépítőn és mentális workshopokon készülnek fel az előttük álló kihívásra. Minden szakmát egy fő szponzor képvisel, aki gyakorlatilag támogatja, finanszírozza, segíti a versenyzőjét. A Festő szakmában ez a cég a PPG Trilak Kft. Maga a World Skills Hungary verseny és felkészülés pedig a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében zajlik.

A WorldSkills Hungary program a szakképzés iránti elkötelezettségre és a közös sikerre épül. A program során szakmai és emberi kapcsolatok, barátságok alakulnak, melyek a verseny után sem érnek véget. Egy misszió, amely nemcsak a világot nyitja meg, hanem olyan csapatot kovácsol, ami akar és képes is tenni azért, hogy értéket teremtsen.



A felkészülés és a versenyzés alatt milyen szakmai és személyes fejlődésen mentél keresztül?

B: Úgy érzem kitartóbb lettem és persze sokat kellett (és még kell is) csiszolni a precizitásomon, ehhez viszont meg kellett találni azokat az eszközöket, ecseteket, amivel normális, egyenes vonalat lehet húzni. Ez volt a Schuller. Nem mindegy, hogy melyik ecsettel dolgozom. A legelején szabad kézzel próbálkoztam. Most talpas vonalzót is használok, amely a kéz remegését csillapítja. Az eszközöknek ekkora jelentősége van.

Említettétek, hogy a verseny lemondással is jár. Mennyit vesz el a felkészülés a szabadidődből?

B: A délutánok rámentek. Mohácsra járok iskolába, az érettségire készülök. Hétfőn és csütörtökön délutánonként jártam be eddig Pécsre, 3 óra fél 4-re, iskola után és fél 7-ig itt voltam. Most már hétfőn ugyanúgy délután, de csütörtökön egész nap itt vagyok.

A hazai versenyre reflektálva…mik azok a tapasztalatok, élmények, amit az eddigi verseny adott neked, hogy látod, ezeket hogyan fogod tudni hasznosítani a jövőben?

B: Majd a nagyverseny után körvonalazódik teljesen. 😊

Volt olyan állomás, ahol azt érezted, hogy na jó én ezt nem csinálom tovább?

B: Talán akkor volt ilyen, amikor az egyik korábbi versenyen nem én nyertem, mert sajnos elmértem valamit, de aztán túllendültem rajta. A legnagyobb nehézséget nekem az okozta, hogy a feladatokkal időre kell elkészülni. Erre kellett a legjobban koncentrálnom amellett, hogy szép is legyen a munkám. És persze a szép végeredmény önmagában mégsem elegendő, mert a pecizitás, a pontos méretek legalább olyan fontosak.  Szóval ennek a három szempontnak jól össze kell állnia. 

Mire kell a leginkább figyelni, főként majd a nagy versenyen?

J: Milliméter pontosságban nézik a feladatokat. Nem csak a szépség a fontos, hanem a pontos munkavégzés a kivitelezés szempontjából. Objektív a pontozási rendszer, amit használnak. Előre meg van határozva hogy melyek azok a pontok, amelyeket mérnek, figyelnek. Nemzetközi zsűri van, nemzetközi expertek vannak, akik lebonyolítják a zsűrizést. Szigorú kvóták és pontozás alapján, objektívan mérik a versenyzőket. 100 pont a maximum és minden hibánál 0,25 pontot vonnak le az összpontszámból. Ezek alapján a végén kialakul egy végső sorrend. Ha a versenyző eléri az összpontszám 60%-át, akkor kiválósági érdemérmet szerez, ami szintén egy nagyon magas szakmai elismerés.

Hetente mennyi idő megy el a felkészülésre és hogy készülsz?

B:  Legalább két és fél nap hetente.  Egy hónapban egyszer felmegyek Pestre a Trilakhoz, ahol az akadémián az ottani felkészítőkkel dolgozok. Természetesen itt a Pollackon is és otthon is gyakorlok. A nagymamán házában pedig kaptam egy falfelületet, ahol szintén tudok dolgozni, hogy még jobb legyen a technikám és az időmön is javítani tudjak.

J: A szakmai felkészültségen túl a mentális felkészülés is nagyon fontos egy ilyen versenynél, nehogy ott derüljön ki, hogy nem bírják a feszültséget, a nyomást a fiatalok. Az országos döntőn is segítette a felkészülésüket egy pszichológus.

Az országos eredmény azért megnyugtat? Ez igazolja, hogy jól teljesítettél. De mennyire vagy stresszes?

B: Az elején egy kicsit, de amikor elkezdem, elmúlik. Bedugom a fülhallgatómat, zenét hallgatok és nem hallom a külvilágot. Így jól tudok fókuszálni.

Mit tanácsolnál azoknak, akik a jövőben szeretnének versenyezni?

B: Soha ne adják fel. Mindig csak próbálják magukat fejleszteni és akkor meglesz az eredménye.

Megosztás

Legyél az elsők között

akik megkapják a legfrissebb DIY tippeket és tanácsokat! Szakértőnk segít felfedezni a festés művészetének minden rezdülését.