Hogyan kezdjünk bele a bútorfestésbe? DIY kisokos kezdőknek

Régóta foglalkoztat a gondolat, hogy új bútor vásárlása helyett sajátkezűleg újíts fel egy jobb sorsot érdemlő darabot, de eddig nem mertél nekiállni? Egy DIY kisokos keretében most összegyűjtöttük a legfontosabb lépéseket, amiket követve könnyedén belevetheted magad a bútorfestésbe és -felújításba.

Ma már számtalan szakember foglalkozik nem csak és kizárólag

A bútorrenoválással kapcsolatos munkálatok során első lépés mindig a felület megfelelő előkészítése, ezzel egyidőben pedig fontos gondolnunk a prevencióra is, hogy megóvjuk testi épségünk az esetleges veszélyektől. Már felületelőkészítésnél érdemes védőszemüveget viselni a repülő részecskék ellen, amihez kiváló választás a CLEARVIEW termékünk, amit a kényelem érdekében lágy szárvéggel láttunk el. A kezelendő felülettől függően ajánlott lehet egy finomkötésű PAINTSTAR WHITE kesztyűt is felhúzni, de ezzel akár várhatunk a festés megkezdéséig is akár.

falfestéssel, de profi faldekorációval is. Érdemes rákeresni a Google böngészőjében ilyen jellegű témákra. Bizonyára találunk olyan portfóliót kínáló szakembereket, akik leleményes megoldásaikkal valóban egyedi és lenyűgöző díszítő mintákat hoznak létre, amelyek akár gyermekszobákba, nappalikba vagy akár hálószobákba passzolnak.

A falak festése és dekorálása megkíván alapismereteket, de az is igaz, hogy egyre többen mernek belevágni a kreatív munkába manapság. A festésben rejlő alkotás lehetősége sokak számára elérhető és kipróbálható terület. Ha valaki kicsit is ötletgazdag és rendelkezik szépérzékkel, bátran belevághat!

Milyen felújított bútorra vágyunk?

A bútorfelújítás fontos része, hogy tisztában legyünk a renoválással kapcsolatos céljainkkal és a bútor anyagával, hiszen ezek figyelembevételével kell a megfelelő eszközöket kiválasztani az előkészítéshez, mázoláshoz és a festési munkálatokhoz. Amennyiben régi hatásúvá szeretnénk varázsolni az adott darabot, az antikolással külön kell foglalkoznunk a felújítás végén. Ugyanakkor azt is fontos mérlegelni, hogy a bútorfelújításhoz szükség van-e szakember bevonására. Azoknak, akik első alkalommal próbálják ki a bútorfestést, érdemes egy viszonylag jó állapotú, egyszerűbb vonalvezetésű darabbal kezdeniük, hogy legyen idejük a megfelelő technikák elsajátítására. 

Előkészületek

A felület előkészítéséhez vizsgáljuk meg, milyen bevonat van jelenleg a régi bútoron, ez segít minket abban. hogy megtudjuk, hogyan lehet azt eltávolítani a lehető legkevesebb sérüléssel. Amennyiben pedig sérülés tapasztalható, fontos megvizsgálni, hogyan lehetséges ezek kijavítása, amelyhez szinte kihagyhatatlan egy olyan spatulya használata, mint a rugalmas, rozsdamentes KAI FLEX festőspatulya. A bútor csiszolása során gépi vagy kézi megoldást is alkalmazhatunk felülettől függően. Míg az előbbihez a ROYALCUT D125 csiszoló korongot javasoljuk, amely a hagyományos (többlyukas) gépekhez készült, addig az utóbbi esetében remek segítségünk lehet a SOFTCUT PRO csiszolószivacs, hiszen száraz- és vizescsiszoláshoz egyaránt alkalmas.

Miután a csiszolást elvégeztük, sor kerülhet a portalanításra és a hiányosságok kijavítására. Ezen feladathoz könnyen beszerezhető fajavító tapaszokat ajánlunk a háztartási boltokból. Az elérhető lehetőségek között megtalálható az előre színezett változat, amely ideális választás lehet, ha a bútor természetes színét kívánjuk megőrizni. Amennyiben a felületre színes máz kerül, akkor érdemes a mestermáz és tapasz kombinációjával elvégezni a javítást, majd a felületet újraszínezni. Továbbá, mélyebb repedések esetén alkalmazhatunk speciális javító tapaszt is a károk kijavítására.

Kezdődhet a festés!

Ennél a pontnál sem szabad megfeledkezni a védőfelszerelések használatáról. Ha eddig nem tettük meg, most mindenképp húzzunk kesztyűt a kezünkre, és egy megfelelő maszkkal előzzük meg a káros anyagok szervezetbe jutását. Mindig jó választás ilyen munkákhoz az AERO FFP2 maszk.

A megfelelő típusú festék kiválasztásához a bútor anyagát és a kívánt stílust kell figyelembe venni. Manapság már a speciális bútorfestékek is könnyen kezelhetőek és jó minőségű végeredmény érhető el velük, ne féljünk azokat se kipróbálni.

Az alapozás lépését nem érdemes kihagyni, mivel a festék jobb tapadását érhetjük el vele. A SOFT HK-R PRO lakkhenger kiváló ehhez a munkához is, hiszen segítségével buborékmentes felületet hozhatunk létre, illetve olyan végeredményt érhetünk el, aminél nem fog szemet szúrni, hogy otthoni renoválás keretében újítottuk fel a bútort.

Festéskor természetesen az ecsethasználatnál ügyelnünk kell a sima, egyenletes vonalvezetésre, melyben segíthet a megfelelő ecset kiválasztása. Ehhez a MADURO M ecset az egyik legjobb választás, hiszen amellett, hogy kifejezetten közkedvelt, nagyon sokoldalú, darabjait számos festési munkálathoz, így bútorfestéshez is bátran alkalmazhatjuk.

A festési folyamatot nem érdemes elkapkodni, ha szép, minőségi végeredményt szeretnénk elérni. Megfelelő időt kell hagyni a festék száradására, ennek meghatározásához mindig induljunk ki a festékgyártó által ajánlott időtartamból. A jobb fedés és színintenzitás elérése érdekében szükséges lehet egy második réteg felvitele is, mielőtt a bútorfelújítást lezáró részbe kezdenénk.

A száradás alatt pedig mindig gondoskodjunk a megfelelő szellőztetésről! Amikor a festék teljesen megszáradt, védőlakkal vagy védőbevonattal zárjuk a felületet. Ez nyújt védelmet a festéknek és könnyen tisztíthatóvá teszi a bútort.

Mikor nem ajánljuk a felújítást?

Gyakran erős érzelmi kötődés miatt ragaszkodunk egy bútor megmentéséhez. Viszont, ha már nagyon rossz állapotban van, vagy esetleg szú és egyéb bogár általi károsodás láthatóak rajta, nem biztos, hogy érdemes belefogni a felújításba. Ebben az esetben ajánlott szakértő véleményét kikérni.

Mi mindenkit csak bíztatni tudunk, hogy próbálja ki magát a bútorfestés területén, mivel nemcsak számos festék és remek eszköz áll rendelkezésre, de ez egy olyan tevékenység, amely során kiélhetjük kreatív oldalunkat. A végeredmény pedig minden nap örömet csalhat az arcunkra otthonunk díszeként.

Termék portfólió

"Falfelületek előkészítése" címke, ami továbbít a megfelelő gyűjtő oldalra
"Faanyagok előkészítése" címke, ami továbbít a megfelelő gyűjtő oldalra
Legyél az elsők között

akik megkapják a legfrissebb DIY tippeket és tanácsokat! Szakértőnk segít felfedezni a festés művészetének minden rezdülését.