Barkácsolás profi módon: Faablak felújítás otthon

A faablak felújítása nem csupán esztétikai kérdés, de a fenntarthatósághoz is hozzájárul, hiszen a faanyagok újrahasznosítása és a tartósság növelése révén csökkentik a hulladékot és az erőforrások felhasználását. A faablak felújítása során érdemes az ablak szigetelésével is foglalkozni, hiszem egy jól záródó ablak nyáron hűvösebben, télen melegebben tarthatja otthonunk. Emellett, ha az otthonod faablak felújítását profi módon végzed el, akkor az épület értéke is növekszik, ami egy esetleges eladáskor is előnyt jelenthet.

faablak

Az állapot felmérés fontossága

A faablak felújítása nem mindig egyszerű feladat, és számos szempontot figyelembe kell venni annak érdekében, hogy az eredmény tartós és esztétikus legyen. Ha saját kezűleg szeretnénk nekikezdeni a felújításnak, vagy éppen szakember segítségét kérjük, fontos az alapos tervezés és az eszközök, valamint a felhasznált anyagok körültekintő kiválasztása.

Az első lépés mindig az ablakok állapotának felmérése. Meg kell győződni arról, hogy az ablakmechanizmusok és zárak megfelelően működnek-e, és szükséges-e javításuk vagy cseréjük. Ehhez érdemes szakember segítségét kérni, aki részletesen átvizsgálja az ablakokat és felméri a szükséges munkálatokat.

Faablak felújítás kisokos lépésről-lépésre

Amennyiben saját magunk végeznénk el a felújítást és a faablak szigetelését, gondoskodnunk kell megfelelő eszközök és anyagok beszerzéséről. A festékkaparó spatula, csiszolószivacsok, kétkomponensű töltőanyag, excentercsiszoló, festéktálca és ecsetek mind nélkülözhetetlenek lehetnek a munka során.

1. Ellenőrzés

Az első lépés a faablakok alapos átvizsgálása. Keressük a rothadó, korhadt részeket, melyek a kritikus pontok, ahol a felújítást el kell kezdeni. Figyeljünk az ablakmechanizmusokra és zárakra is, hogy megfelelően működnek-e, szükség van-e javításukra vagy cseréjükre.

2. Rothadás és festékeltávolítás

El kell távolítanunk a rothadt részeket és a lepattogzott festékrétegeket. Ehhez a legjobb eszköz a festékkaparó spatula, melynek erős lapja megkönnyíti a munkavégzést.

faablak

3. Sérült fa eltávolítása

Ha a faablakon sérült faszerkezetet találunk, azt is el kell távolítani. Csak ép faanyaggal érhető el a tartós és esztétikus felújítás, amit hosszútávon használni tudunk. 

4. Csiszolás

A felületet le kell csiszolni a kimart részek kiegyenlítése érdekében.Ehhez használhatunk Softcut és Softcut pro csiszolószivacsokat. A Softcut pro szilícium-karbid csiszolószemcsével rendelkezik, ami még hatékonyabb csiszolást biztosít majd a munkavégzés során.

5. Töltés

A lyukakat kétkomponensű töltőanyaggal kell kitölteni, majd simára kell glettelni spatulával. A hidegen kovácsolt, rugalmas pengéjű spatula ideális ehhez a feladathoz.

6. Felkészülés a festésre

Le kell csiszolnunk az ablak fakeretét, majd alaposan portalanítjuk, zsírtalanítjuk. A Dusty porolókefénk hatékonyan távolítja el a por és törmelék maradványokat.

7. Maszkolás

Ne csináljunk felesleges munkát magunknak a festékcseppek eltávolításával! A keret széleinél maszkoljuk le az ablaküveget, hogy védjük azt a festékszóródástól. Ehhez ajánljuk Blue Core takarószalagjaink, melyek minden vízzel és oldószerrel hígítható festék és lakk/zománc számára alkalmasak.

8. Festés

Most jön a legjobb rész, a festés! Az ablakkeret belső részét ALLROUND FP festőecsetünkkel, a külső részét festőhengerrel festjük le. Erre a lakkhengerünk -et ajánljuk, amely 20 cm-es nyéllel és festékedénnyel rendelkezik. Mindkét esetben fontos a rétegek egyenletes és vékony felvitele.  

9. Száradás

Türelem, türelem… hagyjunk a festéknek elegendő időt a száradásra. Ne érjen hozzá semmi a friss festékhez, amíg teljesen megszárad, mert akkor mindent kezdhetünk elölről. 

faablak

10. Faablak szigetelése 

Ez a feladat ne kerülje el a figyelmünk, hiszen rengeteg pénzt spórolhatunk a rezsi számlákon! Az ablakok körül cserélni kell a tömítőanyagokat a tökéletes faablak szigetelése érdekében, így biztosak lehetünk benne, hogy az otthonunk melege nem az udvart fűti. 

Eszközök a biztonságos munkavégzéshez

Az egészségünk a legfontosabb! Ezt mindig tartsuk észben, amikor hangos, éles vagy piszkos eszközökkel dolgozunk. Fontos, hogy a felújítási munkálatok során a biztonságra is odafigyeljünk. Védőfelszerelések használata, mint a pormaszk, védőszemüveg és kesztyűk elengedhetetlenek a személyes sérülések megelőzése érdekében. A csiszolásnál a repülő szemcsék miatt is ajánljuk AERO FFP2 pormaszkunk, CLEARVIEW védőszemüvegünk és a kezünk védelme érdekében PU bevonatú PAINTSTAR GREY kesztyűnk. 

faablak

Korszerűsítsük a fa ablakunk és válasszuk a Schuller Eh’Klar sokszínű termékkínálatát!

A faablak felújítása időigényes folyamat lehet, de a végeredmény minden erőfeszítést megér. A megfelelő tervezés, eszközök és anyagok kiválasztása, valamint a gondos munkavégzés hozzájárul ahhoz, hogy az ablakok újra fényűzőek és tartósak legyenek, megőrizve ezzel az épület eredeti eleganciáját. 

Extra tipp 

A cikkünkben említett termékek nem csupán a faablak felújításához használhatók. Számos más barkácsolási feladathoz is ideálisak, így befektetésünk hosszútávon kifizetődő lehet.

Jó munkát kívánunk!

Termék portfólió

"Falfelületek előkészítése" címke, ami továbbít a megfelelő gyűjtő oldalra
"Faanyagok előkészítése" címke, ami továbbít a megfelelő gyűjtő oldalra
Legyél az elsők között

akik megkapják a legfrissebb DIY tippeket és tanácsokat! Szakértőnk segít felfedezni a festés művészetének minden rezdülését.