Lakásfestés kezdőknek – a legfontosabb tudnivalók

Noha elsőre talán megijeszt a gondolat, hogy saját magad fogj bele egy ilyen volumenű munkába, valójában a lakásfestés házilag is könnyedén kivitelezhető, legalábbis az esetek túlnyomó részében. Ugyanakkor az is vitán felül áll, hogy kifogástalan végeredményt csak úgy érhetsz el, ha előzetesen alaposan tájékozódsz, és precízen megtervezed az egész folyamatot. Kiemelt hangsúlyt kell fektetned a különféle eszközök megválasztására és persze az sem mindegy, végül milyen festék mellett teszed le a voksodat. Összefoglalónkból minden olyan információt megtudhatsz, ami ahhoz kell, hogy a lakásfestés házilag is könnyedén menjen és végül sikerélménnyel zárhasd a felújítási projektedet.

Elsőként alaposan vizsgáld át az összes felületet

Mielőtt még bármit is vásárolnál, járd körbe az összes helyiséget és nézd meg, szükség lesz-e komolyabb javításokra. Tudniillik sérült falfelületre nem érdemes festeni, hiszen az egyenetlenségek azonnal látszódni fognak, ám ennél is nagyobb gond, hogy jó eséllyel már rövid időn belül lepereg az új réteg, netán átüt az alatta lévő folt. A jó hír, hogy az apróbb repedések, mélyedések könnyedén javíthatóak. Jegyezd fel ezeket a pontokat és azt is gondold ki, hol milyen színt akarsz majd alkalmazni. Ha szeretnéd meggyorsítani a folyamatot, akkor ne használj helyiségenként eltérő árnyalatokat, szorítkozz inkább maximum 2-3 színre az egész lakásban. Számold ki a felületek nagyságát is, ez ugyanis nagy segítséget jelent majd, amikor a festékek beszerzésére kerül a sor. Írj egy bevásárlólistát, így biztosan nem marad ki semmi fontos a festőanyagok közül és nem kell majd utólag felesleges köröket tenned a festékboltba. Érdemes előre inspirálódnod is. Az interneten a lakásfestés ötletek garmadája érhető el, érdemes ezeket is átnézni, hiszen remek megoldásokra bukkanhatsz, és akár új, neked tetsző árnyalatokat is felfedezhetsz.

lakásfestés

A kiegészítők beszerzésénél törekedj a minőségre

Kellő tapasztalat hiányában egész bátran kérj segítséget a boltban, hiszen a kiegészítők kínálata óriási, és elsőre bizony komoly dilemmát jelenthet eligazodni köztük. Persze, amikor a lakásfestés házilag történik, akkor vannak olyan eszközök, amikre biztosan szükséged lesz. Kelleni fog egy ecsetkészlet, festőhenger – a hozzá tartozó nyelekkel, köztük egy teleszkópos változattal -, vödör, lehúzó, no és persze természetesen festék is. Szerezz be maszkoló szalagot is, illetve a létráról se feledkezz meg! Fontos, hogy az eszközök esetében mindig a lehető legjobb minőségűt válaszd. Az ecseteknél így elkerülheted például a szálak hullását, míg a festékeknél tartósabb eredményt és hatékonyabb fedést érhetsz el. Döntő befolyással bír az is, hogy a céljaidnak leginkább megfelelő kiegészítőket választod-e a polcról. Például az ecset piktogramok is sokat segítenek, ám az sem mindegy, hogy az előző festésnél milyen festék került a falra, hiszen ez is meghatározza, mivel lesz érdemes dolgoznod most. Ha bizonytalan vagy ezeket illetően, akkor minden esetben kérj szakmai tanácsot, így rengeteg kellemetlenségtől megkímélheted magadat. A boltkereső segítségével pár kattintással megtalálhatod a hozzád legközelebbi szaküzletet, ahol viszonteladói partnereink állnak a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is merüljön fel.

lakás festés ötletek

Lakás festés házilag – a kulcs a megfelelő előkészítés

Noha a lakásfestés ötletek erre aránylag ritkán térnek ki, nagyon fontos szem előtt tartanod, hogy a sikerhez elengedhetetlen a felületek szakszerű előkészítése. Ez magában foglalja a kisebb hibák, repedések javítását is, ezt pedig készen kapható glett segítségével végezheted el a legkönnyebben. Amennyiben komolyabb problémákról, például leázás okozta foltokról, vagy omladozó falrészekről van szó, úgy megfontolandó, hogy ezt a folyamatot inkább szakemberre bízd, különösképp, ha nem rendelkezel elegendő rutinnal. Az előző festékeket csak akkor kell lekaparnod, ha már legalább 3-4 réteg a falon van, ezt leszámítva ez a lépés a legtöbbször elhagyható. Szerencsés esetben elegendő alaposan megtisztítanod a felületeket. Minden esetben fentről lefelé haladj, így járj el a portalanításnál, illetve ezt követően a zsír eltávolításánál is. Utóbbira alkalmazhatsz szivacsot is, ezt mártsd bele egy kevés mosogatószerrel összekevert vízbe, majd nyomkodd ki alaposan, hogy ne vigyél fel túl sok nedvességet. Fontos, hogy akár a fal gletteléséről, vagy lemosásáról is legyen szó, mindig várd meg a teljes száradást, mielőtt belekezdenél a következő fázisba. Végül csiszolópapírral menj át a teljes felületen és ezután jöhet is az alapozófesték felhordása. 

lakás festés ötlete_02

Mire figyelj festés közben?

A festék felhordását mindig az éleknél, illetve a sarkoknál kezd, erre a feladatra a megfelelő méretű ecsetet használd. Miután ezzel megvagy, festőhengerre válthatsz, hogy a nagyobb, egybefüggő részeken gyorsabban tudj haladni. A foltmentes eredmény érdekében a gurításaid keresztezzék egymást – erre tökéletesen alkalmas, ha W alakban mozgatod a hengert – és addig dolgozz, míg a felület teljesen homogén nem lesz. Miután végeztél, várd ki a gyártó által ajánlott száradási időt, majd a második réteget hasonló módszerrel vidd fel. Amennyiben mindent jól csináltál, ezzel már biztosan tökéletes fedést érsz majd el és készen is vagy. 

Összességében tehát bátran kijelenthető, hogy alapos előkészületek és némi odafigyelés mellett a lakásfestés házilag is könnyedén kivitelezhető, ezzel pedig rengeteg bosszúságtól és felesleges kiadástól kímélheted meg magadat.

Termék portfólió

"Falfelületek előkészítése" címke, ami továbbít a megfelelő gyűjtő oldalra
"Faanyagok előkészítése" címke, ami továbbít a megfelelő gyűjtő oldalra
Legyél az elsők között

akik megkapják a legfrissebb DIY tippeket és tanácsokat! Szakértőnk segít felfedezni a festés művészetének minden rezdülését.